Polifosfat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els polifosfats són polímers de fosfat units mitjançant grups hidroxil. La reacció de polimerització té lloc a través d'una reacció de condensació i l'enllaç químic entre grups fosfats solen ser un tipus d'enllaç covalent d'alta energia. Així doncs, el trencament d'aquest enllaç allibera una gran quantitat d'energia, bé sigui en reaccions químiques espontànies o catalitzades per enzims amb activitat fosfatasa. L'ATP és un exemple de trímer de fosfat, un polímer amb tres grups fosfat units entre ells. En algunes espècies s'emmagatzema en orgànuls cel·lulars específics denominats acidocalcisomes.

Els polifosfats són polímers aniònics de fosfat vinculats entre els grups hidroxil i àtoms d'hidrogen. La polimerització que té lloc és coneguda com a reacció de condensació. Els enllaços químics del fosfat solen ser enllaços covalents d'alta energia, la qual cosa significa que l'energia està disponible a la ruptura d'enllaços com en les reaccions catalitzades per enzims o espontània. El trifosfat d'adenosina (ATP) és un exemple d'un trímer de fosfat, un polímer amb tres grups fosfat. En moltes espècies s'emmagatzemen en acidocalcisomes.

Exemples de polifosfats[modifica | modifica el codi]

Tripolifosfat de sodi[modifica | modifica el codi]

El tripolifosfat de sodi, (Na5P3O10) s'ha usat àmpliament com un component dels detergents, en qualitat d'ablanidors d'aigua a les regions d'aigua dura millorant el rendiment del detergent. En els darrers anys ha augmentat la preocupació que això dóna lloc a grans quantitats de fosfats tant al sistema de clavegueram i com als cursos naturals d'aigua, originant eutrofització. Això conduït a regular legalment la quantitat màxima de polifosfats en els detergents en alguns països com ara Alemanya, Itàlia o Àustria.

Polifosfats inorgànics altament polimeritzats[modifica | modifica el codi]

Els polifosfats inorgànics altament polimeritzats foren descoberts en organismes vius per L. Liberman el 1890. Aquests compostos són polímers lineals que contenen entre uns pocs i diversos centenars de residus d'ortofosfats units per enllaços fosfoanhídric rics en energia.

En els éssers humans s'ha demostrat són que polifosfats tenen un paper fonamental en la coagulació de la sang. Produïts i alliberats per les plaquetes que s'activen factor XII, que és essencial per a la formació de coàguls de sang. A més polifosfats plaquetes derivades d'activar la coagulació de sang factor XII (factor de Hageman) que inicia la formació de fibrina i la generació d'un mediador proinflamatori, la bradicinina, que contribueix a la pèrdua dels vasos sanguinis i la trombosi.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Newly discovered mechanism by which blood clots form». physorg.com, December 10, 2009.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]