Porta Murada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Porta Murada
Imatge
Dades
TipusPorta de ciutat Modifica el valor a Wikidata
Ubicació geogràfica
Entitat territorial administrativaSantanyí (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
 39° 21′ N, 3° 08′ E / 39.35°N,3.13°E / 39.35; 3.13

La Porta Murada és una torre porta al municipi de Santanyí (Mallorca) que fou construïda entre els segles XIV i XVI i servia per defensar el poble dels atacs dels turcs. És part de l'antiga fortificació que es conserva.

Descripció[modifica]

La porta té forma d'arc de mig punt i part d'ella està feta amb pedra de Santanyí, damunt hi ha un escut on presideix un escrit de caràcter poètic. A l'interior de la murada, a la part esquerra, es troba un mural pintat a la paret de la Mare de Déu, que, al seu voltant té dos canelobres per poder posar-hi espelmes. A la mateixa part esquerra també es pot apreciar un banc fet de la mateixa pedra que la Porta Murada, la pedra de Santanyí. Finalment, el que destaca més de tot l'interior d'aquesta fortificació és l'antiga presó que actualment encara es conserva.

Història[modifica]

Es va construir l'any 1571. Antigament la capital de Mallorca (on actualment és la capital de Palma) sofria molts atacs dels turcs i moros. L'any 1531 va ser la primera vegada que els batlles i els jurats de Santanyí es van manifestar dient que volien abandonar la vila, el motiu era que no es construïa una murada per protegir-se dels atacs dels turcs i moros. Demanaven emmurallar tots els carres de fora la vila de bona paret igualant-la amb les parets de les cases: prou altes, fortificades,... i d'aquesta manera tancar la vila. Tots els habitants de Santanyí estaven disposats a col·laborar amb aquesta fortificació, passant per alt les dificultats. Un dels primers atacs va ser l'any 1533. Antoni Desí exposà a les Corts de Montsó que els turcs comanats per Sinan el Juetí havien robat i havien saquejat la vila i s'endugueren 54 persones i la vila quedà destruïda i despoblada.[1] L'any 1544 va ser un altre cop fort per Santanyí perquè robaren les millors possessions i també les millors cases de la vila. Santanyí per fer front en aquests atacs finalment construí la murada, on una de les principals entrades que es conserva actualment és la Porta Murada.

Usos[modifica]

Santanyí

Antigament la Porta Murada era una de les principals entrades d'una murada que envoltava el poble per protegir-se dels atacs pirates. L'antiga murada començava baixant el carrer Bisbe Verger, seguia pel carrer Rafelet, continuava pel carrer de la Pau, passant per davant la Rectoria i el Roser i finalment, acabava un altre pic a la Porta Murada. La presó de l'interior servia per empresonar als delinqüents i als pirates derrotats. La part superior de la Porta Murada servia per vigilar als possibles atacs i per defensar-se d'aquests. Per últim que a la part exterior del recinte emmurallat hi havia una sèrie de torres que servien per protegir les cases que no es trobaven a l'interior de la muralla.

Interior

Fins no fa massa anys (1980) la presó encara es feia servir com a tal. La Porta Murada és un dels llocs de gran interès turístic dins el municipi. En aquests moments de la murada se'n conserven punts en concret. D'aquests es poden destacar: la mateixa Porta Murada, la presó, restes de la murada al carrer de la Pau i també a la Rectoria. La resta de murada ha anat desapareixent degut a la construcció de cases al voltant del poble.

Bibliografia[modifica]

  • Rosselló Vaquer, Ramon. Noticiari de Santanyí. Edició patrocinada per l'Ajuntament de Santanyí amb motiu del 700 aniversari de la Fundació de la Vila pel Rei en Jaume II, 2000. 

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. El valle de Sóller y Mallorca en el siglo XVI (en castellà). Imp. Marqués, 1971, p. 207-208.