Portal Discussió:Història

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ja he fet el primer esborrany del Portal d'Història. Algú vol contribuir o fer-ne comentaris o suggeriments? --Alonso 03:43, 15 mai 2006 (UTC)

Sí, jo. M'agrada el sistema de llistes comprimides. Permet fer un directori molt complert sense sobrecarregar la presentació. Molt bé, endavant.--VRiullop (parlem-ne) 10:28, 15 mai 2006 (UTC)

En línies generals està bé (de fet, molt bé), però no m'agrada que el directori estigui del tot comprimit des de l'inici. Crec que hauria de mostrar molt més i si de cas qui volguès veure-ho amb més exaustivitat que pogués pitjar el botó d'ampliació. No m'atrau que el directori estigui del tot camuflat des de l'inici. Llull · (vostè dirà) 17:56, 15 mai 2006 (UTC)

Tampoc em fan el pes els dos botons del cul del portal. Llull · (vostè dirà) 17:56, 15 mai 2006 (UTC)

Doncs jo el directori el veig bé perquè no hi haja tant de sobrecarregament que suposaria el deixar-ho com tu dius, Llull. Haurien massa llistes comprimides en certes part del directori i en altres no, es quedaria tot descompensat. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho) 18:42, 15 mai 2006 (UTC)
Ho he dit per no oposar-me frontalment, però la veritat és que considero que hauria d'estar del tot descomprimit. Sóc dels pocs que creuen que el directori hauria de ser la part central i escencial de tots els portals. Que s'hagi de pitjar en sis botons per fer-se una idea general del que ofereix la Viquipèdia li treu i amaga aquest paper. Llull · (vostè dirà) 18:46, 15 mai 2006 (UTC)
Jo penso que les llistes comprimides permeten presentar més opcions en un espai més reduit. Presentar una llista massa llarga amb totes les civilitzacions antigues, totes les històries per àrea geogràfica, tots els períodes de la història dels països catalans.......... l'usuari es perdria amb tanta informació. Amb les llistes l'usuari pot trobar el que vol i quan ho vol, en una pàgina petita i fàcil de llegir. En qualsevol cas, una solució intermèdia no t'agradaria, per exemple, separar les 6 categories que ja hi són en: història de nord-amèrica, historia d'europa, història d'àsia, història de la pintura, et.al., i tenir 20 opcions de llistes a descomprimir? --Alonso 01:29, 16 mai 2006 (UTC)
Jo opino com el Llull, i a més, en el cas de biografies és un crim que al obrir-se només surti allò, de manera que hauria de estar obert i sense posibilitat de tancar-se.--SMP (missatges) 09:26, 16 mai 2006 (UTC)
Què us sembla la nova proposta del nou directori, una mica més descomprimit? Teniu altres propostes o suggeriments? Encara està en construcció. Si voleu, podeu modificar les llistes comprimides i/o fer-ne de noves. --Alonso 04:28, 17 mai 2006 (UTC)
Des del meu punt de vista, està més comprimit, ja que cal pitjar més botons (22) per desplegar el contingut. No veig la necessitat de què hi hagi tant de desplegament. Hi ha més virgueries, d'acord, però això mai no impressiona al lector. És menys pràctic. Llull · (vostè dirà) 05:54, 17 mai 2006 (UTC)
Plantilles com les de cronologia, caben en una sola línia sense desplegar. Cal que s'hagi de pitjar per què apàregui? Llull · (vostè dirà) 05:55, 17 mai 2006 (UTC)
Vaig dir que era una mica més descomprimit, ja que en tenir més plantilles, hi ha subcategories molt més detallades que no pas amb categories massa generals. Ara l'usuari pot accedir a la història d'un país específic, i abans només podia accedir al llistat de història dels continents. Però, és el mateix debat de sempre com diu amador: llavors per a què serveix un portal? Si ja tenim categories, per què voleu convertir els portals en una altra presentació de les categories? Perquè no millorem la presentació de les pàgines de categories que ja existeixen i hi afegirm menus interactius i tot el que vulgeu, i utilitzem el concepte dels portals per atreure l'atenció de nous usuaris, prensentar novetats, menús de navigació (o "navegar per la història") tasques a fer, un tipus de sub-portal del viquipedista? Per què no definim ben bé quin és el propòsit dels portals? Si voleu que només sigui una altra presentació de les categories, doncs bé, reformem tots els portals, els transformem en directoris (a més, és més fàcil fer directoris que no pas incloure novetats, articles de qualitat, imatges del mes etc.), i uniformem tots els portals amb el mateix format? No té sentit fer-ne de nous si encara no hem arribat a cap consens sobre el propòsit dels portals. --Alonso 13:37, 17 mai 2006 (UTC)
Crec que aquí hi ha un enfocament del tot errat. Queda clar que una portal no és una simple repetició de les categories sinó que classifica la informació d'una manera més presentable que aquestes no ho permeten. I és cert que és bo que hi hagi interactivitat amb l'usuari. Hi estic del tot d'acord. Però cal fixar-se en de quin tipus d'interactivitat estem parlant. Interactivitat que incentivi a veure més coses? Perfecte. Per això tenim per exemple les anècdotes i les preguntes, per què la gent s'hi entretingui. Ara bé, la interactivitat no pot ser mai un llast. No es pot dir a l'usuari fes això o no rebràs un servei. No. Pecat. Caca. La interactivitat ha de donar més, no pas treure. He posat un exemple del que vull dir en el portal -sé que no encaixa amb l'estètica de la resta, però es per què ho veieu-. Parlo de la secció de cronologia. Ara, sense necessitat de pitjar res ja dóna informació, la principal que ja havia fet notar que no calia pitjar per trobar-la. Si algú pensa que en vol més, però, pot pitjar mostra i es trobarà que ofereix molt més del que mostrava en un principi. Ja dic que l'interactivitat és bona, sí en efecte. Però no ha de ser un peatge. Si ho és, en comptes d'animar a participar el que fa és mandra i allunyar els usuaris. Crec que m'expresso més malament que un notari estressat, però aquí ho deixo. Llull · (vostè dirà) 14:19, 17 mai 2006 (UTC)
Estic d'acord, i t'entenc, la interactivitat ha de donar més i no pas treure. Però, alhora, i parlo com a usuari, les pàgines amb massa informació, amb llistes llargues em fan mandra (i.e. infoxicació), em fa mal el cap si he de trobar el que vull entre tantes llistes amb fonts petites i haver de desplaçar text. Vale, no he tingut que pitjar cap botó per rebre el servei, però, el servei és complicat; en tot cas faig una recerca amb el navegador per trobar la paraula que vull. Per a mi, és més fàcil veure una pàgina curta i pitjar un botó que obri un menú amb tres opcions, pitjar una d'aquestes opcions fins trobar el que vull fàcilment si els menús interactius es categoritzen de manera lògica. Però, suposo que és gust personal, i que cada usuari pensa diferent. La pregunta és aquesta: hem d'arribar al consens per uniformar els portals?
Havent dit això, els canvis que has fet amb la plantilla de cronologia em semblen molt bé, són una opció intermèdia entre llistes de categories i menús interactius. No sé si es pugui fer el mateix amb les altres plantilles i que la pàgina sigui estètica i ordenada. --Alonso 16:44, 17 mai 2006 (UTC)
Certament, a mi també m'agrada com queda lo de Cronologia. Aixó combinat amb l'estetica que li ha donat Alonso em sembla una solució prou compensada. No crec que haguem de trobar, necessariament el consens sobre tots els portals, però trobo que una certa línia d'homogeneitat (que no uniformitat) enriqueix el valor de la viqui. Perque no aspirar a ser un model de referència de les altres wiki's ??.--amador 21:43, 17 mai 2006 (UTC)

M'afegeixo al debat[modifica]

Vagi per endevant que es mes fàcil tenir alguna cosa que criticar per millorar que no pas partir de zero. Per tant, felicito a alonso per la iniciativa i pel curro. M'agrada molt la presentació i el joc de colors que ho fan agradable, però suscribeixo parcialment les manifestacions d'en usuari:Llull.
La Historia no es fàcil de classificar perque hi han molts criteris i a mes es solapent els uns amb els altres. Per exemple, en aquesta proposta de Portal, es barreja classificacions temporals (dins d'un menu de geogràfica) : ex.: Paisos Catalans; amb geogràfica dins de geogràfica: Ex.: America.
Res a dir en el tema de història per tema i branques relacionades. El problema, segons jo veig, el tenim en la classificació politico-militar i geogràfica.

La meva aportació al debat comença per una esmena a la totalitat. Em pregunto: ¿Per a que serveix un Portal?. Per ajudar a la navegació?, resposta: tenim les categories. Per a fer de contenidor temàtic?. resposta: Risc d'infoxicació. Per mantenir novetats i concursos que estimulin l'accés?. resposta: Cal assegurar que es manté viu.
Em pregunto que m'agrada trobar quan arribo a un macro-centre comercial o a una ciutat que desconec. Vull una guia fàcil, curta i molt visual (un mapa amb una mica de directori ?). I, a continuació, que em faciliti l'accés a la informació mes detallada (catàleg, horaris, preus,..) per que pugui agafar aquella que m'ajuda a decidir entre opcions.
No tinc la clau de com es pasa d'aquesta idea al nostre Portal d'Història perque d'aixó hi han especialistes que cobren molta pasta i nosaltres som uns afeccionats voluntariosos que anem aprenent a base d'errors. Fa un temps que estic madurant una idea (de la que no m'ensurto, per cert) que permeti navegar per la història. Manifesto la meva disposició a ajudar a millorar aquest Portal que m'interesas especialment. Perdó pel rotllo !!--amador 11:59, 17 mai 2006 (UTC)

Jo, és que amb el debats filosòfics i metafísics em perdo. No estic fet per ells, em fa la sensació que la gent xerra i no proposa res de concret. No veig cap mena de problema en què un portal sigui una mostra del que hi ha, no per als que hi escriuen, com les categories sinó pels lectors, i que això és manifesti tant amb jocs ("preguntes", "anècdotes") com amb un directori representatiu del contingut. Tot plegat juntet. Llull · (vostè dirà) 14:28, 17 mai 2006 (UTC)
Llull, de veritat que no vull filosofar, sinò ajudar a fixar criteri comú sense que l'imposi una de les parts. entenc la teva resposta i seguim tenint el mateix dubte: Fins a quin nivell de detall cal presentar en la primera pantalla? Poc, obliga a fer molts clicks i molt quedarà feixuc i poc entenedor. SI vols la meva proposta: mira la Holandesa [[1]]. No entenc holandes, però s'intueix prou be l'estructura. Crec que l'estructura ha d'apuntar a Historia Universal amb un apartat mes específic per a la Història de Catalunya i no caure amb el xovinisme dels Italians que respecten els periodes, però apunten majoritariament a història d'Italia. Salut!--amador 15:49, 17 mai 2006 (UTC)


Com que ningú no opinava res més, he fet una nova proposta intermèdia entre menús i categories. --Alonso 03:02, 25 mai 2006 (UTC)
El que hi ha ara m'agrada molt més. Llull · (vostè dirà) 06:00, 25 mai 2006 (UTC)
Sembla que em trobat l'equilibri, doncs. Certament queda molt be, ara només queda omplir centenars de fitxes de continguts. Miraré d'ajudar. Salut !!--amador 08:43, 25 mai 2006 (UTC)

Ordre de les caixes[modifica]

Una observació: el directori hauria d'anar més destacat, més amunt, en canvi els altres portals d'història és secundari i hauria d'anar més avall junt amb els viquiportals. --VRiullop (parlem-ne) 16:25, 25 mai 2006 (UTC)

Estic d'acord. --Alonso 16:29, 25 mai 2006 (UTC)
No hi estic d'acord, ja que aquest ha de ser un portal principal de la portada (vegeu Usuari:Pepetps/proves) que distribueixi cap als subportals). Vegeu els portals de la portada de la versió en anglès. Llull · (vostè dirà) 16:56, 25 mai 2006 (UTC)
Ja, ara veig que en els altres portals principals s'ha fet el mateix, però no ho acabo de veure clar. Primer, perquè no havia entés aquesta funció. Pot ser mala senyal pel portal o mala senyal de la meva apreciació. Segon, la majoria de portals anglesos no tenen directori i, per tant, es fa difícil comparar. Tercer, la caixa de subportals estava entremig, ni amunt ni avall, amb una funció indefinida. Una alternativa és pujar-lo ben amunt, per exemple en el lloc de la imatge, i posar l'article de la setmana junt amb la imatge del mes a dues columnes. --VRiullop (parlem-ne) 17:44, 25 mai 2006 (UTC)
He ajustat el tamany de la caixa dels subportals (sense canviar la dimensio de les imatges, que també es podria). Ja em direu si així fa "menys nosa" aqui al mig (que es a on crec que ha d'anar, per cert).--amador 13:07, 27 mai 2006 (UTC)

contribuir[modifica]

crec que fem un favor als portals si posem una llista de tasques a fer per contribuir, una To-Do, tot i que siguin pensats per a facilitar la navegació als usuaris.

El portal pot ser una bona eina per ajudar a omplir les categories d'anys i dècades!--barcelona 20:09, 2 jun 2006 (UTC)

margrave[modifica]

Bones, algú em pot dir com es tradueix margrave (amglès)?--Lohen11 16:54, 18 set 2006 (UTC)

diria que "marcgravi". . --amador 18:38, 18 set 2006 (UTC)
si, marcgravi --Alonso 20:41, 18 set 2006 (UTC)
Gràcies als dos.--Lohen11 21:56, 18 set 2006 (UTC)