Portal Discussió:Música

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Portal Músiques[modifica]

Podriem interpretar que aquest portal podria estar dividit en diversos portals? (clàssica, pop, rock, jazz, etc...) o a partir d'un portal global "música" fer-ne seccions, branques, que parlin temàticament de casa cosa? A la viqui en castellà tenen un wikiproyecto de música i un altre de música clàssica. Jo personalment estic interessant principalment a progressar amb la secció de música clàssica, que és la meva especialitat, però no sé si això "s'institucionalitza" o bé és com qualsevol altre article, que anem fent i corregint, millorant, etc., el que hi ha. Moltes gràcies per la vostra ajuda ;) --estemon - (parlem-ne) 00:24, 13 des 2006 (CET)

Bona tarda. Intentaré començar a muntar un esquema possible per aquest portal de música a partir del que trobo més suggerent dels altres portals ja existents a la viqui, a més de fixar-me en la castellana i l'anglesa. Seria convenient posar algun tipus d'apartat on la gent pugui apuntar-s'hi per ser membre actiu del portal, no? Granet a granet, com les formiguetes... ;) que vagi bé i gràcies --estemon - (parlem-ne) 16:06, 13 des 2006 (CET)

Categories subportals[modifica]

Tinc dubtes... els subportals s'han de fer en funció de l'època, com està ara (barroc, classicisme, romanticisme...)? o més aviat per gèneres? (òpera, música orquestral, coral, etc)... o ambdues? Bé, anirem muntant, de moment l'esquema comença a ser-hi, amb paciència l'haurem acabat. Gràcies per l'ajuda! --estemon - (parlem-ne) 18:01, 13 des 2006 (CET)

Els portals s'han de fer d'allò que hi ha prou xixa per a fer un portal. Ara mateix on hi ha els portals hi podria haver un directori la mar de cucu i els subportals ja vindran si cal fer-los. 81.32.223.207 18:07, 13 des 2006 (CET)
Potser seria millot començar per un viquiprojecte. Un portal va dirigit al lector perquè pugui trobar millor la informació i un viquiprojecte va dirigit al viquipedista per organitzar i coordinar la feina. Primer s'han d'escriure els articles i desprès presentar-los.--VRiullop (parlem-ne) 19:25, 13 des 2006 (CET)
Gràcies per contestar. Vriullop, comprenc el que dius, però em sembla que llavors alguns portals s'haurien de revisar, perque, pel que he vist, més d'un té conceptes dirigits a l'organització i coordinació de la feina. Respecte al que dius de començar per un viquiprojecte ho trobo correcte, però val a dir que el contingut en música a la nostra viqui no és "insuficient" com per no poder començar a organitzar de cara al lector. Vull dir, que tot i que encara hi ha moltes llacunes hi ha prou material (o això m'ha semblat mentre navegava per tota la web cercant articles de música) com per fer un portal mitjanament digne i amb subseccions (per exemple, pels tres estils clàssics més característics, és a dir, barroc, classicisme i romanticisme) hi ha material com per organitzar aquests tres subportals. Què us sembla si acabem de muntar el portal i ordenar el material existent i, paral·lelament establir un viquiprojecte per coordinar a partir d'aquest moment la feina a fer en aquest sentit? I una altra cosa: he vist gent que té l'etiqueta de "tinc coneixements en música". Un cop el portal i el viquiprojecte estiguin encarrilats, seria fer "spam" posar un petit missatge a la discussiód'aquestes persones presentant-los-hi el portal i projecte i animant-los a que hi participin? O seria una cosa legítima per intentar fer que aquelles persones interessades en música però que no coneixen encara el projecte el puguin conéixer? Ja em direu ;) Que vagi bé! i gràcies! --estemon - (parlem-ne) 20:23, 13 des 2006 (CET)
Si hi ha prou material, endavant, cap problema. Un portal, a més d'anar dirigit al lector, també pot animar a la participació. Si hi ha feina a fer i hi ha diferents usuaris interessats va bé tenir un viquiprojecte. Dirigir-se als possibles usuaris interessats no és spam ni crec que es molestin, tot el contrari.--VRiullop (parlem-ne) 20:50, 13 des 2006 (CET)
D'acord doncs, quan pugui faré arribar la informació al respecte per animar la gent a participar. De moment estic fent les icones de secció pel portal. He fet als viquiprojectes l'apartat corresponent d'Arts -> Música, i ara només caldrà començar a organitzar feina, tasques, etc. Temps al temps, i endavant! --estemon - (parlem-ne) 20:57, 13 des 2006 (CET)

Portal, avui[modifica]

Bé, crec que per començar ja tenim això. Ara es qüestió d'elaborar a fons cada sub-portal amb tota la informació pertinent. Coordinació de les tasques al viquiprojecte de música clàssica! --estemon - (parlem-ne) 16:50, 14 des 2006 (CET)

Mooolta feina[modifica]

He estat passejant una mica pel portal i hi ha molt feina. No massa articles, alguns de bons, uns quants que compleixen i bastants que són apunts, esbossos... Tot anant per aquí i fent alguna article divers, intento començar més sistemàticament pels instruments. D'entrada la gran categoria ja caldria reanomenar-la. En lloc d'"Instruments" (molt col·loquial però imprecís) crec que caldria anomenar-la "Instruments musicals", que a més a més és com ho fan altres wiquipèdies. Com es fa? com es reanomena? Cal crear-ne una de nova, copiar i enganxar i algun administrador ja l'eliminarà? Ja em direu alguna cosa Continuarà...

Revisant el portal de música[modifica]

Estic revisant el portal de música. Entre altres temes, estic mirant el tema dels instruments que és complex perquè hi ha diferents classificacions i denominacions. En el tema dels de vent fusta, hi ha molts criteris que caldria unificar, especialment de denominacions. He mirat l'article llengüeta i em redirigeix cap a CANYA. Els que tenen LLENGÜETA (doble o simple) encara que en anglès es digui "reed" (canya), en el diccionari multilingüe del GREC el tradueix per llengüeta (pel que fa al terme musical). En francès, "anche" es tradueix per llengüeta. També en l'orgue, en relació als tubs, es parla de llengüeta. Encara que les moltes llengüetes es facin de canya, n'hi ha de metàl·liques i de plàstic. Etc. Crec que caldria obrir un article propi per llengüeta que contemplaria una part de l'actual article de la canya. I la canya ha de ser un article on es comtempli tot el que es fa amb aquest material vegetal, quines espècies donen canyes, etc. --Peer 09:54, 12 febr 2007 (CET)

Classificació dels intruments[modifica]

Caldria acordar quina és la classificació dels instruments que ha d'ordenar les categories i les denominacions més adequades. Hi ha un article bastant desenvolupat "Història de la classificació dels instruments musicals" que caldria replantejar. L'article principal "Instrument musical" que hauria de donar nom a la categoria (que ara es diu "Instruments") hauria de ser el referent per tot l'apartat d'instruments (categories i articles). Què en penseu? --Peer 10:15, 12 febr 2007 (CET)

Retocant el portal[modifica]

He afegit una article per cada mes a les "Plantilla:Article Música" (01 a 12). N'hi havia un parell. He buscat articles diversos i amb una certa qualitat, i realment hi ha molt esbós per tot arreu. De moment omplirà l'espai del portal que ara quedava en vermell amb una plantilla per fer. Com Bach va néixer el Març i l'article està bastant bé, l'he posat per aquest mes. Després he vist que una de les imatges que apareixen a la "Plantilla:Imatge musical de la setmana 00" era la mateixa de Bach, i l'he canviada per una de Bach més jove.
He intentat relacionar subportals (encara inactius) amb categories. Realment ajuntaria tots els subportals de música clàssica (barroc, renaixement, etc.) i també el de pop i rock.
He revisat categories. He proposat eliminar "Agrupació musical" perquè hi ha la de "Grups musicals", sinònim, i que en altres llengües s'usa més. He creat la categoria "Musicologia" que engloba categories com "Musicòlegs" i "Teòrics de la música". Hi ha d'altres que també hi poden anar, com tot el tema dels instruments (organologia), o terminologia musical.--Peer 15:22, 11 març 2007 (CET)

Vents nous[modifica]

Hola a tothom. Veig que fa temps que no hi ha missatges sobre el portal i em dona la sensació de estar completament parat. Jo que sóc nou i no m'havia adonat he intentat fer alguna cosa. El cas és que mirant mirant, veig que l'arbre de categories de música http://ca.wikipedia.org/wiki/Especial:CategoryTree?target=M%C3%BAsica&mode=categories&dotree=Carregueu és prou complert com per ser un esquema inicial. No conec gaire la viquipèdia però aniré entrant mica en mica a col·laborar. D'entrada aniré fent o refent articles. --Clopez13 23:40, 7 juny 2007 (CEST)

Bé no puc entrar tant sovint com voldria però vist que tot està parat, al menys aniré enllaçant elements del portal amb categories perquè els usuaris que entrin no es trobin un portal que no va enlloc, com em va passar el primer cop. --83.43.140.176 23:49, 27 juny 2007 (CEST)

La veritat és que hi ha molta feina per fer i de moment, més que retocar el portal hi ha gent que està fent alguns articles i es van millorant algunes categories. Tot el que puguis fer, serà benvingut.--Peer 00:01, 28 juny 2007 (CEST)
He vist que ja has fet molts dels enllaços a les categories. Una cosa que caldrà revisar és si aquests "subportals" són coherents amb les categories que creiem que ha d'haver-hi. --Peer 15:07, 28 juny 2007 (CEST)
Per exemple, és redundant "Història" amb tots els períodes (Renaixement, Barroc, etc.), i crec que Pop i Rock pot ser una mateixa cosa. La categoria "Cinema" (que podria ser cine, TV, videojocs, etc.) està a les beceroles.--Peer 20:34, 28 juny 2007 (CEST)