Proxeneta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Estàtua del S.XIX d'una jove prostituta esclavitzada amb el seu proxeneta.

Un proxeneta és aquell qui treu rendiment econòmic de la prostitució d'altre. A Catalunya ésser proxeneta és constitutiu de delicte sempre que es demostri que hi ha coacció lleu o greu, implicació de menors, violència o privació de llibertat física de la persona prostituïda. L'ofici o pràctica del proxeneta s'anomena proxenetisme.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

El mot «proxeneta» deriva directament de la veu grega προξενέω, que significava mercader o comerciant. La paraula va passar al llatí amb el mateix significat. També es pot denominar amb la paraula alcavot.

Metodologia[modifica | modifica el codi]

El proxeneta pot ajudar-se del xantatge, segrest, amenaça o coacció cap a la persona prostituïda per treure'n benefici econòmic. En alguns països del tercer món els proxenetes compren nenes, nens o adolescents d'ambdós sexes a les seves famílies per explotar-los sexualment a bordells de ciutats populoses. El proxeneta per norma es pot quedar un percentatge o la totalitat dels guanys de qui exerceix la prostitució, depenent de quin sigui el grau de submissió a què està sotmesa la prostituta. A canvi pot prometre a la seva víctima una llibertat futura, una protecció davant els clients agressius o treure'n profit fins que la prostituta mor o és massa vella per exercir l'ofici. Les màfies de les xarxes d'esclavitud sexual de dones i nens arreu del món són controlades per proxenetes organitzats.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]