Pryca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPryca
Dades
Tipuscentre comercial Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1976
FundadorCarrefour Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició2000 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Pryca (acrònim de Precio y Calidad, 'preu i qualitat' en castellà) va ser una cadena espanyola d'hipermercats gestionada pel Groupe Carrefour. La marca es va fundar l'any 1976 i va existir fins al 2000, quan tots els seus locals van adoptar la marca Carrefour.

Història[modifica]

Pryca la va crear l'any 1976 el grup Promotora de Hipermercados, format per la cadena francesa Carrefour i la societat de magatzems Simago, del Grupo March. L'empresa tenia ja des del 5 de desembre de 1973 un centre comercial al Prat de Llobregat sota la marca Carrefour, i durant els anys següents es va expandir per la resta d'Espanya emprant principalment la marca Pryca.[1]

Aquest grup va ser un dels primers a Espanya a construir els centres comercials als afores de les grans concentracions urbanes, amb una estructura en esplanada i aparcaments gratuïts en superfície. Més endavant, va explotar galeries comercials en paral·lel i fins i tot va incloure sales de cinema. El 1985 va introduir les marques blanques Pryca de queviures i Tex de productes tèxtils.

El 1989, Hipermercados Pryca va absorbir diverses filials i es va convertir en Centros Comerciales Pryca SA, controlada per Carrefour en el 86% i per Corporación Financiera Alba, també del Grupo March, en el 14% restant. Aquesta societat va diversificar les operacions mitjançant subsidiàries d'explotació de benzineres, finançament i reparació d'automòbils entre altres negocis. Un any més tard, va esdevenir la primera societat del sector a sortir a Borsa.[1]

A final dels anys 1990, Pryca havia superat la centena de locals a tot Espanya.[1] L'any 1999, el Groupe Carrefour va anunciar la fusió amb Promodès, propietària dels hipermercats Continente, i així totes dues marques van desaparèixer en favor de Carrefour.[2] Aquesta unió va convertir el grup resultant en el més important de l'Estat, superat només pel grup El Corte Inglés.[1][2] Alguns centres Pryca es van adaptar a la nova marca, mentre que d'altres es van vendre per imperatiu legal.[3] El canvi de nom es va oficialitzar al setembre de l'any 2000.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Estrategias de crecimiento de las empresas de distribución comercial» (en castellà). Biblioteca Virtual de las Ciencias Económicas. Arxivat de l'original el 2011-12-19. [Consulta: 24 desembre 2010].
  2. 2,0 2,1 «Fusión Pryca Continente» (en castellà). ABC, 31-08-1999. [Consulta: 24 desembre 2010].
  3. «Defensa de Competencia ve 41 zonas donde puede haber dominio Pryca Continente» (en castellà). ABC, 12-03-2000. [Consulta: 24 desembre 2010].

Vegeu també[modifica]