Ptolemeu de Xipre

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula personatgePtolemeu de Xipre
Tipusésser humà modifica
Dades
Sexehome modifica
Ocupaciósobirà modifica
Naixementsegle II aC modifica
MortXipre modifica, segle I aC modifica
Família
Famíliadinastia Ptolemaica modifica
MareCleòpatra IV modifica
ParePtolemeu IX Làtir modifica
GermansPtolemeu XII Auletes i Berenice III modifica
Altres
Càrrecmonarca modifica

Ptolemeu de Xipre anomenat Noto que vol dir bastard (mort 58 aC) fou rei de Xipre del 80 aC al 58 aC. Era fill il·legítim de Ptolemeu IX Làtir i germà petit de Ptolemeu XII Auletes Neo-Dionisi, igualment fill il·legítim. A la mort del seu pare va rebre el regne de Xipre sense oposició, ja que ràpidament Auletes va aconseguir el tron d'Egipte.

Ptolemeu no va demanar confirmació de la sobirania a Roma, el que alguns van veure com una ofensa. El governador de Cilícia Q. Marcius Rex vers el 70 aC va nomenar comandant de la flota a son cunyat Publi Clodi Pulcre, i aquest va caure en mans dels pirates cilicis i el rei de Xipre no va fer cap pas per pagar el seu rescat, i des de llavors Clodi li va guardar rancúnia permanent.

Ptolemeu va regnar en pau i en cooperació amb els romans.

El 59 aC Clodi va esdevenir tribú de la plebs, després de renunciar al patriciat (els patricis no eren elegibles) el que li va assegurar el màxim poder a Roma. El 58 aC va fer aprovar una llei que confiscava el regne de Xipre i els tresors del rei. Cató el jove fou enviat a l'illa per executar el decret i va avisar al rei, que era a Rodes, amb una còpia del decret, i li va oferir la seva seguretat personal, el càrrec de gran sacerdot de Pafos, i una bona pensió. Però Ptolemeu, en una mostra de dignitat, va preferir el suïcidi.