Publi Suil·li Rufus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPubli Suil·li Rufus
Biografia
Naixementsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I Modifica el valor a Wikidata
Balears (Antiga Roma) Modifica el valor a Wikidata
Senador romà
Qüestor
Cònsol romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsMarc Suil·li Nerulí, Suili Cesoní Modifica el valor a Wikidata
MareVistília Modifica el valor a Wikidata
GermansCesònia, Gneu Domici Corbuló, Quintus Pomponius Secundus, Pomponi Segon, Orfitus (en) Tradueix i Glitius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Publi Suil·li Rufus (llatí: Publius Suillius Rufus) va ser un magistrat romà que va viure al segle i.

Va ser qüestor de Germànic Cèsar. Durant el regnat de Tiberi va ser acusat d'acceptar suborns en la seva tasca de jutge i condemnat a desterrament a una illa. Més tard va poder tornar i va adquirir influència amb l'emperador Claudi que el va nomenar cònsol de Roma l'any 46.

Va usar els seus dots oratoris en atacar als seus contemporanis rics i els seus serveis s'havien de pagar molt cars. En el regnat de Neró, l'any 58, va ser acusat de diversos crims, condemnat i desterrat a les Balears.

Es va casar amb la filla de la tercera dona d'Ovidi. Era fill de la famosa Vistília, i era germanastre de Gneu Domici Corbuló, el famós general, i de Cesònia, amant i esposa de Calígula. Va tenir un fill, Marc Suil·li Nerulí, cònsol l'any 50.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 677.