Pump.io

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pump.io

Tipusprogramari servidor i programari de codi obert Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2011 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
5.1.4 (18 setembre 2020) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaLlicència Apache, versió 2.0 Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Escrit enJavaScript Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)E14N (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webpump.io Modifica el valor a Wikidata
Free Software Directorypump.io Modifica el valor a Wikidata

GitHub: pump-io

Pump.io (pronunciat "pump eye-oh") és un motor de fluxos d'activitats de propòsit general que es pot utilitzar com a protocol federat de xarxes socials que "fa la majoria del que la gent realment vol d'una xarxa social".[1] Iniciat per Evan Prodromou, és un seguiment de StatusNet; [2] Identi.ca, que era el servei StatusNet més gran, va canviar a pump.io el juny de 2013.[3]

Com a xarxa social distribuïda, Pump.io no està vinculat a un sol lloc. Els usuaris de tots els servidors es poden subscriure entre ells, i si un o més nodes individuals es desconnecten, la resta de la xarxa roman intacta.

Tecnologia[modifica]

Dissenyat per ser molt més lleuger i eficient que el seu predecessor StatusNet,[4] Pump.io està escrit a Node.js i utilitza Activity Streams com a format per a ordres i per transferir dades mitjançant una senzilla API de safata d'entrada REST.[5]

Pump.io requereix:

Pump.io es pot executar fàcilment amb maquinari amb pocs recursos (com ara un Raspberry Pi o un BeagleBone Black). Es pot utilitzar mitjançant la interfície d'usuari web o altres clients mitjançant l'API.

Normalització[modifica]

El W3C Federated Social Web Working Group, llançat el juliol de 2014,[6] ha produït l'estàndard ActivityPub, basat en els protocols utilitzats a pump.io com a probable successor d'OStatus.[7] Es va publicar oficialment com a Recomanació el 23 de gener de 2018.[8]

Referències[modifica]

  1. Prodromou, Evan. «E14N Post» (en anglès). Arxivat de l'original el 22 març 2014. [Consulta: 21 març 2014].
  2. Behrenshausen, Bryan. «pump.io: the decentralized social network that's really fun» (en anglès). opensource.com. [Consulta: 21 març 2014].
  3. Nathan Willis. «StatusNet, Identi.ca, and transitioning to pump.io» (en anglès). LWN.net, 27-03-2013. [Consulta: 20 març 2014].
  4. Behrenshausen, Bryan. «pump.io: the decentralized social network that's really fun» (en anglès). opensource.com. [Consulta: 21 març 2014].
  5. Nathan Willis. «StatusNet, Identi.ca, and transitioning to pump.io» (en anglès). LWN.net, 27-03-2013. [Consulta: 20 març 2014].
  6. Shankland, Stephen. «Social networking built into the Web? W3C gives it a go» (en anglès). CNET.
  7. «Sandstorm And The Social Web» (en anglès). zenhack.net. Arxivat de l'original el 2020-10-30. [Consulta: 11 octubre 2023].
  8. «ActivityPub» (en anglès). www.w3.org.