Punt de rosada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gràfic que mostra la quantitat d'aigua (en percentatge) que pot contenir l'atmosfera dins un interval de temperatures
Gràfic que mostra la relació entre el punt de rosada i la temperatura de l'aire per a diferents nivells d'humitat (segons les aproximacions d'August-Roche-Magnus)

El punt de rosada és la temperatura a la qual ha de baixar una massa d'aire, a pressió constant, perquè la humitat relativa arribi al 100%, és a dir, perquè aquesta massa d'aire quedi saturada.[1]

La capacitat que té l'aire de contenir vapor d'aigua no és constant, sinó que depèn de la temperatura. Com més calent és l'aire, més quantitat de vapor d'aigua pot contenir. Si una massa d'aire a una determinada temperatura té, per exemple, la meitat del vapor d'aigua que pot contenir a aquesta temperatura, podem dir que la humitat relativa és del 50%. Si ara baixem progressivament la temperatura d'aquest aire, la quantitat de vapor d'aigua que podrà contenir és cada vegada menor, i, per tant, la humitat relativa puja. Quan la humitat relativa arriba al 100%, la temperatura de l'aire coincideix amb el punt de rosada.

Els pilots d'aviació general utilitzen les dades del punt de rosada per al càlcul de la probabilitat de la formació de gel al carburador, i per a estimar l'altura de la base del núvol.

En una determinada pressió baromètrica, però independent de la temperatura, el punt de rosada indica la fracció molar del vapor d'aigua en l'aire o, dit d'una altra manera, determina la humitat específica de l'aire. Si la pressió augmenta, sense canviar la fracció molar, el punt de rosada elevarà, en conseqüència, la reducció de la fracció molar, és a dir, fent que l'aire menys humit portaria el punt de rosada de nou al seu valor inicial. De la mateixa manera, l'augment de la fracció molar després d'una caiguda de pressió porta la humitat relativa de tornada al seu nivell inicial. Considerant Mataró (28 metres d'altitud) i Puigcerdà (1202 metres d'altitud), per exemple, això significa que si el punt de rosada i la temperatura a les dues ciutats són els mateixos, llavors la massa de vapor d'aigua per metre cúbic d'aire serà la mateixa, però la fracció molar del vapor d'aigua en l'aire serà més gran a Puigcerdà.

Referències[modifica]