Fracció molar

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'unitatFracció molar
Tipus magnitud adimensional
Unitat de concentració
Modifica dades a Wikidata

La fracció molar és una unitat química per a expressar la concentració de solut en una dissolució. Ens expressa la proporció que es troben els mols de solut pel que fa als mols totals de dissolució, que es calculen sumant els mols de solut(s) i de dissolvent. Per a calcular la fracció molar d'una barreja homogènia, s'empra la següent expressió:

On:

  • ni és el nombre de mols del solut
  • nt el nombre total de mols en tota la dissolució (tant de soluts com de dissolvent)

Com el Volum d'una dissolució depèn de la temperatura i de la pressió, quan aquestes canvien, el volum canvia amb elles. Gràcies al fet que la fracció molar no està en funció del volum, és independent de la temperatura i la pressió.

A més cap notar que en els gasos ideals la variació del volum serà proporcional per a cadascun dels soluts, i per tant també per a la solució. D'aquesta manera hi ha una relació directa entre les fraccions molares i els volums parcials.Sumatòria de fraccions molars.

Per exemple, en una barreja binària de 6 mols d'etanol i 4 mols d'aigua, el que dóna un total de 10 mols, la fracció molar de l'etanol és de/6 10 = 0,6; mentre que la fracció molar de l'aigua és 4/10 = 0,4. Totes les fraccions molars d'una dissolució seran sempre menors que 1, i la suma d'aquestes donarà com a resultat 1.