Llei de Henry

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

En física, la llei de Henry és una de les lleis dels gasos, formulada per William Henry el 1803. Postula el següent:

A una temperatura constant, la quantitat de gas que es dissol en un cert tipus i volum líquid és directament proporcional a la pressió parcial d'aquest gas en equilibri amb el líquid.

Una manera equivalent de dir el mateix que la solubilitat d'un gas en un líquid és directament proporcional a la pressió parcial de gas per sobre del líquid.

Un exemple quotidià de la llei de Henry es pot veure a les begudes carbonatades. Abans que l'ampolla o llauna de beguda sigui oberta, el gas que es troba sobre la beguda és diòxid de carboni gairebé pur a una pressió una mica més alta que la pressió atmosfèrica. La mateixa beguda conté diòxid de carboni dissolt. Quan s'obre l'ampolla o llauna, part del gas s'escapa fent un so característic. Com que la pressió parcial del diòxid de carboni a sobre del líquid ara és menor, part del diòxid de carboni dissolt surt de la dissolució en forma de bombolles. Si un got de beguda carbonatada es deixa a la intempèrie, la concentració de diòxid de carboni en dissolució acabarà en equilibri amb la de l'aire.

Matemàticament, la llei de HEnry es formula de la següent manera:

On p és la pressió parcial del gas, c és la concentració del gas i k és la constant de Henry, que depèn de la naturalesa del gas, la temperatura i el líquid.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]