Punts suspensius

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Signes de puntuació
{ } Claus
Apòstrof
/ Barra obliqua
\ Barra obliqua inversa
< > Claus angulars
[ ] Claudàtors
 : Dos punts
  Espai
""
« »
Cometes dobles
“ ”
„“
( ) Parèntesis
. Punt
Punts suspensius
¡ ! Signe d'exclamació o d'admiració
¿ ? Signe d'interrogació
· Punt volat
 ; Punt i coma
- Guionet
Guió
, Coma

Els punts suspensius () són un signe de puntuació que es col·loca al final de frase quan no es vol donar per acabada, per exemple en una enumeració de la qual només s'esmenten uns quants elements o en un diàleg quan l'emissor vol que l'interlocutor completi mentalment el sentit del missatge. S'usa com a eufemisme no lèxic, per evitar pronunciar mots no adequats al context i també quan no és necessari acabar la frase perquè la informació que conté és suficient per inferir la resta de continguts. Es posen a més a més quan l'entonació deixa en suspens l'enunciat o quan hi ha una interrupció de la conversa.

Els punts suspensius (tres) són un substitut de l'etc. (etcètera) en les frases inacabades quan la informació sobrera no és rellevant, no en els altres casos.

Un ús especial és quan es col·loquen entre parèntesis, llavors significa que s'ha suprimit conscientment un passatge del discurs o que la font contenia un buit, per exemple en documents antics deteriorats o gravacions incomprensibles.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Punts suspensius Modifica l'enllaç a Wikidata