Caloria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Quilocaloria)
Infotaula d'unitatCaloria

Modifica el valor a Wikidata
Tipusunitat d'energia i unitat derivada en UCUM Modifica el valor a Wikidata
Unitat deenergia Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats del SI4,184 J Modifica el valor a Wikidata

La caloria (cal) és una unitat d'energia. Una caloria és la quantitat de calor necessària per a elevar en 1 °C un gram d'aigua. La unitat d'energia del Sistema Internacional és el joule (símbol: J).

1 cal = 4,184 J

Sovint s'utilitza també la quilocaloria o kilocaloria (kcal), que equival a 1.000 calories.

El contingut energètic del menjar també es mesura en calories, però, en aquest context, sovint una caloria equival a 1.000 calories de les utilitzades en Química o Física. En les etiquetes de molts productes alimentaris diferencien entre calories i Calories (amb C majúscula) de manera que una Caloria equival a una kilocaloria (kcal).

Metabolisme i calories[modifica]

Els éssers vius, com els éssers humans, necessiten energia per a poder sobreviure. Els organismes s'alimenten per a obtenir combustible i l'energia que els permeti desenvolupar les seves funcions vitals. L'energia consumida a través d'aliments i emprada per al metabolisme dels éssers vius s'anomena energia endosomàtica. Un adult en necessita entre 2.000 i 3.000 kilocalories (kcal) diàries, segons el seu pes, edat, sexe, tipus d'activitat (sedentarisme, quantitat i intensitat d'exercici físic, etc.) i circumstàncies ambientals (temperatura, etc.) i especials (embaràs, lactància, malaltia, estrès, etc.). Els joves entre 11-14 anys necessiten entre 1.500 i 1.600 kcal al dia. Els joves entre 15-17 anys necessiten entre 1.600 a 1900 kcal al dia.

L'energia que els éssers vius necessiten i transformen es mesura en kilocalories. Tot i que, informalment, en camp de la nutrició es tendeix a emprar, per una qüestió d'alleugerir el llenguatge i pels ordres de magnitud que se solen usar, el terme Caloria (normalment escrit amb C majúscula) quan en realitat es tracta de kilocalories (=1000 calories). En documents formals, embalatges, etc. per a una major claredat també s'hi inclou l'equivalència en joules o kilojoules.

Les calories o energia que necessitem al llarg del dia la utilitzem en l'índex metabòlic, activitat física i situacions estressants, com per exemple un part, una malaltia o una intervenció quirúrgica.

Calories i nutrients[modifica]

En una dieta cal que hi hagi variació de nutrients. A excepció de l'aigua i alguns minerals (per exemple, la sal), tots els aliments tenen un nombre determinat de calories segons la seva composició. Cap aliment ni substància conté calories negatives. Els greixos, proteïnes, sucres i alcohol contenen quantitats diferents d'energia, és a dir, de calories. A excepció de l'alcohol, que només conté calories buides, tots ells són necessaris en una dieta sana, ja que cadascun, a més d'aportar energia, té funcions metabòliques diferents.

L'equivalència entre aquests nutrients i energia, en calories és la següent:

  • 1 gram d'aigua = 1 mil·lilitre d'aigua = 0 calories
  • 1 gram de proteïna = 4 quilocalories
  • 1 gram d'hidrats de carboni = 4 quilocalories
  • 1 mil·lilitre d'alcohol = 7 quilocalories
  • 1 gram de greix = 9 quilocalories

Hi ha també altres tipus de nutrients:

-Nutrients energètics, els glúcids i els lípids, proporcionen l'energia necessària.

-Nutrients estructurals, les proteïnes i alguns lípids, construïm les cèl·lules del cos.

-Nutrients reguladors, les vitamines, l'aigua i els minerals, són imprescindibles en una gran quantitat de processos bàsics de l'organisme, com ara el creixement, la dentició, la visió, la coagulació de la sang...

Altres mesures d'energia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Nosaltres els humans: l'ecologia d'uns animals mitjanament intel·ligents, d'Agustí Galiana. Universitat de València, 1999. ISBN 978-84-7660-449-6

Enllaços externs[modifica]