Quint Hortensi Hòrtal (pretor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Quint Hortensi Hortal)
No s'ha de confondre amb Quint Hortensi Hòrtal (cònsol 69 aC).
Infotaula de personaQuint Hortensi Hòrtal
Biografia
Naixementsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
Pretor
Governador romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana tardana Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarlegat Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsQuint Hortensi Corbió Modifica el valor a Wikidata
ParesQuint Hortensi Hòrtal Modifica el valor a Wikidata  i Lutatia Modifica el valor a Wikidata
GermansHortènsia i Hortensius Hortalus Modifica el valor a Wikidata

Quint Hortensi Hòrtal (llatí: Quintus Hortensius Q. f. L. n. Hortalis) va ser un militar i magistrat romà del segle i aC. Era el fill del gran orador Quint Hortensi Hòrtal.

La seva educació va ser poc cuidada. Per la influència del llibert Salvi, diu Ciceró, va freqüentar companyies poc recomanables, i vivia amb gladiadors i lladregots. El seu pare fins i tot va pensar a desheretar-lo en favor del nebot Marc Valeri Mesal·la, però no ho va arribar a fer i l'any 50 aC va obtenir les propietats, almenys en part, de l'herència paterna, que va haver de vendre per fer front als seus deutes.

L'any 49 aC, quan va esclatar la segona guerra civil, va veure que era el moment de reconstruir la seva fortuna. Es va unir a Juli Cèsar a la Gàl·lia Cisalpina i va ser enviat a ocupar Ariminium, i per tant va ser el primer home que va creuar el Rubicó. L'any següent es va unir a la flota de Dolabel·la una mica abans de la batalla de Farsàlia. Mentre era a la flota, va rebre una carta de Gai Escriboni Curió, lloctinent de Cèsar a Sicília, per demanar-li que fes els possibles per permetre que Ciceró pogués fugir indemne. Hortensi va visitar Terència, l'esposa de Ciceró, i al mateix Ciceró, per dir-los-hi que Juli Cèsar els volia respectar la vida.

L'any 44 aC va governar Macedònia i el va succeir en el govern Brut, però Marc Antoni va donar la província al seu germà Gai Antoni. Juni Brut ja havia pres possessió del càrrec recolzat per Hortensi. Quan es van anunciar les proscripcions, Hortensi era a la llista i com a revenja va ordenar l'execució de Gai Antoni que havia caigut a les seves mans. Després de la batalla de Filipos va ser fet presoner i executat damunt de la tomba de Gai Antoni.[1]

Referències[modifica]