Terència (esposa de Ciceró)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaTerència
Dades biogràfiques
Naixement 98 aC
Ancient Romans
Mort 4 dC (Gregorià) (100/101 anys)
Activitat professional
Ocupació Política
Època República Romana
Dades familiars
Dinastia Gens Terència
Cònjuge Ciceró (79 aC (Julià)–46 aC (Julià))
Fills
Modifica dades a Wikidata

Terència (Terentia) fou la dona de Marc Tul·li Ciceró.

Els seus pares són desconeguts però la seva mare es degué casar dues vegades perquè Terència tenia una germana de nom Fàbia que fou verge vestal, que fou acusada de relacions sexuals amb Catilina que fou portat a judici per aquests fets el 73 aC però fou absolt.

El casament amb Ciceró cal datar-lo vers el 80 aC, ja que la filla, Túl·lia, es va casar el 63 aC. Era una dona de gran resolució i fermesa i va ser una gran ajuda pel seu marit en alguns moments, especialment en el seu desterrament el 58 aC; tot i així va passar alguna cosa durant l'exili perquè quan Ciceró va tornar a Itàlia escrigué a Àtic elogiant el suport dels seus germans i de la seva filla i ja no parlava de la seva dona.

Quan el 49 aC Ciceró va anar a Grècia, Terència va dirigir els seus afers a Itàlia. Després de la derrota pompeiana a Farsàlia el 48 aC, Ciceró va tornar a Brundusium (47 aC) i Terència li va proposar de reunir-se allí, però Ciceró li va contestar que no, excusant-se en la inseguretat dels camins.

El 46 aC Ciceró es va divorciar de Terència i poc després es va casar amb Publília, una noia jove i molt rica, el patrimoni de la qual li feia falta per superar la seva crisi financera; fou un escàndol a Roma i se'l va acusar de divorciar-se per casar-se amb una noia jove, però és clar que no fou aquesta la raó. Tanmateix Ciceró va tenir problemes per retornar la dot de Terència, i segurament no va poder fer-ho totalment o almenys no havia cobrat el 44 aC. En aquest temps Terència tenia més de 50 anys.

Jerònim diu que es va casar amb Sal·lusti l'historiador i encara més tard amb Messala Corví, però aquestos matrimonis no són esmentats per Plutarc ni cap altre autor i probablement no són autèntics. Dió Cassi diu que Vibi Ruf es va casar en temps de Tiberi "amb la vídua de Ciceró" però lògicament ha d'estar parlant de Publília i no de Terència, que en temps de Tiberi hauria tingut més de 100 anys.