Quint Minuci Therme (cònsol)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaQuint Minuci Therme
 Cònsol de la República Romana 


 Pretor 


 Tribú de la plebs 


 Senador romà 


 Edil romà 

Dades biogràfiques
Naixement segle III aC
Mort 188 aC
Regió de Tràcia
Activitat professional
Ocupació Polític, diplomàtic i militar
Època República Romana
Modifica dades a Wikidata

Quint Minuci Therme (Quintus Minucius Q. F. L. N. Thermus) fou un magistrat romà.

Va servir com a tribú militar amb Publi Corneli Escipió Africà Major el 202 aC. El 201 aC fou tribú de la plebs, desenvolupant la lex Acília Minúcia; el 197 aC fou edil curul, i aquest mateix any fou nomenat com a triumvir per la fundació de sis colònies a la costa d'Itàlia; el 196 aC fou pretor i va rebre la província d'Hispània Citerior on va fer la guerra amb èxit contra els nadius a la ciutat de Turda[1] i va rebre els honors del triomf (195 aC).

El 193 aC fou cònsol amb Luci Corneli Merula i va obtenir com a província Ligúria, on havia esclatat una revolta; va establir els seus quarters a Pisae i va fer la guerra decididament però a causa de la inferioritat numèrica va haver d'estar a la defensiva i va estar dues vegades en greu perill. El 192 aC el seu imperium fou prorrogat i va rebre reforços amb els quals va poder prendre l'ofensiva i guanyar una victòria decisiva quan els lígurs van fer un atac sobtat de nit al seu campament. El 190 aC va tornar a Roma i va demanar un triomf que li fou refusat a petició de Marc Porci Cató que l'acusava d'haver matat a deu homes lliures i haver inventat batalles falses i exagerat el nombre d'enemics morts per poder demanar el triomf.

Luci Corneli Escipió Asiàtic el Vell el va enviar a rebre el jurament d'Antíoc III el Gran després de l'acord preliminar de pau (189 aC) i el mateix any fou nomenat pel senat com un dels comissionat que havien d'arranjar els afers d'Àsia. Fou mort el 188 aC mentre combatia a les ordes de Gneu Manli Vulsó contra els tracis.

Referències[modifica]

  1. Brennan, Corey Loog. The praetorship in the Roman Republic Vol. I (en anglès). 1a ed.. Oxford University Press, 2000, p.166. ISBN 0-19-511459-0.