Ràpid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un ràpid és una secció d'un riu en què la llera del riu té un pendent relativament costerut, que fa que augmenti la velocitat de l'aigua i apareguin turbulències.

Els ràpids són elements hidrologics entre una correguda (una part que flueix lleugera en un corrent) i una cascada. Els ràpids estan caracteritzats per estretalls del riu en què hi ha roques sota la superfície de l'aigua. Com que l'aigua esquitxa esquitxa i xipolleja sobre les roques, les bombolles d'aire que es formen es barregen amb l'aigua i hi ha porcions de la superfície que adquireixen el color blanquinós, formant el que es coneix com "aigües braves". Apareixen els ràpids on la llera és altament resistent al poder erosiu del corrent en comparació amb la llera més avall del riu. Els ràpids causen l'aireig de l'aigua del corrent d'un riu, que millora la qualitat de l'aigua.

Els ràpids estan categoritzats en classes, generalment de l'I al IV.[1] També es pot categoritzar un ràpid de classe 5 com a classe 5.1-5.9. Mentre en els ràpids de la classe I és fàcil navegar i requereixen molt poques maniobres, els ràpids de classe VI són una amenaça per la vida amb una probabilitat de rescat molt baixa o nul·la. Esports com el ràfting es practiquen allà on hi ha molts ràpids seguits.

Referències[modifica]

  1. Error en arxiuurl o arxiudata.; Singleton, Mark«International Scale of River Difficulty», 2005.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ràpid