Rafael Guardia i Granell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRafael Guardia i Granell
Biografia
Naixementsegle XIX
Mortsegle XX
Activitat
Ocupacióeditor i comercial de música

Rafael Guardia i Granell (Espanya, segles XIX-XX), fou un editor i comerciant de música. Va estar actiu a Barcelona entre el 1878 i el 1902. Als seus començaments de l’entitat dirigida per ell solia figurar com “Guardia Rabassó i Cía” i estava ubicada al passatge Bacardí, des d’on va passar més tard a un altre local situat a la rambla de Sant Josep, “junt a la Virreina”.


El 1895 va establir també una sucursal a Saragossa. El seu magatzem va ser un dels més importants de la ciutat i el 1895 ja havia publicat més de set-centes partitures, en les que estan representats tots els gèneres i estils característics de l’època. El 1902 va desaparèixer com a editor independent i tant el seu catàleg editorial com el local on es domiciliaven van passar a engrossir el patrimoni de la societat "Sindicato Musical Barcelonés Dotesio", creada per l’editor Luis Dotesio, qui va dur a terme una gran operació de concentració d’empreses del sector a tot Espanya.


La seva filla estava casada amb el popular músic Clifton Worsley, pseudònim de Pedro de Astort, responsable el 1901 d’un negoci de venda de pianos a la ciutat comtal. Més tard va aparèixer també un establiment de gravat i estampa de música a càrrec de José Guardia de Astort, molt probablement relacionat amb aquesta família de comerciants i editors catalans.[1]

Referències[modifica]

  1. GOSÁLVEZ LARA, Carlos José «Guardia, Rafael». Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE, 1999-2002.