Rafael Serrallet i Gómez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRafael Serrallet i Gómez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 juliol 1971 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Politècnica de València
Conservatorio Superior de Música de Alicante (en) Tradueix
Reial Acadèmia d'Espanya a Roma
conservatori de música
Universitat Nacional d'Educació a Distància Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióguitarrista clàssic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1992 Modifica el valor a Wikidata –

Rafael Serrallet i Gómez (14 de juliol de 1971) és un guitarrista clàssic valencià natural de Xirivella.

Ha interpretat a les sales de concert més prestigioses del món com ara el Lincoln Center o el Carnegie Hall[1] de Nova York. Com a solista s'ha presentat amb orquestres com la Filharmònica de Malaisia, la Nacional de Panamà, la Filharmònica de Marroc, l'Orquestra de Cambra de Novosibirsk, la JOCCA,[2] la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana,[3] Filharmònica Stat Transilvania.[4] amb directors com ara Gabriel Bebeselea, Edmon Colomer, Gálvez Pintado, Manuel Galduf, García Asensio, Ledezma-Bradley, Jorge Mejía, Igor Palkin, Aleksander Polishchuk, Valero-Castells, etc.

Pertany a la nova generació de músics que s'ha aprofitat de la saviesa dels vells mestres i del coneixement de hui en dia, i ha volgut compartir els seus coneixements a projectes educatius arreu del món.[5] De 2006 a 2011 va compaginar la seua activitat concertística amb la direcció del IIMI (Institut Internacional de Música Ibèrica), institució pedagògica pionera a Espanya per treballar a països en vies de desenvolupament a través de la música.[6] Ha sigut mestre a diferents conservatoris (Conservatori d'Orense, Santiago de Compostel·la, Llíria i ha ensenyat classes magistrals a universitats de tot el món: Hokuriku (Japó), Xina,[7] Montevideo, Zagreb, Universitat de Santo Tomás a Manila, Universitat de San Marcos[8] (Perú), Rangsit[9] (Tailàndia), Maryland (Estats Units). També ha sigut jurat a diversos concursos internacionals.[10][11]

Rafael Serrallet és doctor en música per la Universitat Politècnica de València i la seua tasca investigadora li ha portat a preparar programes específics que en diverses ocasions han rebut el suport del Ministerio de Asuntos Exteriores i del Ministerio de Cultura d'Espanya, duent a terme gires amb classes i conferències amb títols com "La influència de la música popular en la guitarra espanyola", "La generació musical del 27" o "La guitarra a Espanya". La seua tesi doctoral titulada: "Manuel Palau. La crida inapel·lable de la música: Concert Llevantí. Praxi interpretativa" va obtindre la qualificació cum laude. Des de setembre de 2005 a gener de 2011 dirigeix la càtedra de guitarra de l'Institut Internacional de Música Ibèrica, projecte de cooperació que amb el patrocini de AECID i Ministeri de Cultura espanyol promou l'ensenyament de la guitarra clàssica i acosta la música a conservatoris del Marroc, Palestina, Jordània, Síria, Nicaragua, Hondures, etc.

La seua trajectòria artística es complementa amb un vessant compromés i solidari que li porta a involucrar-se en projectes socials de la més diversa índole en diverses parts del món. Ha realitzat recol·lecció de fons per a causes humanitàries, socials i mediambientals i ha dut a terme concerts, tallers i cursos en hospitals, camps de refugiats, residències d'ancians, escoles, centres de discapacitats,[12] on comparteix la seua passió per la música amb grups de persones desfavorides.

Va ser guardonat amb la Medalla de la Regió Lazio (Medaglia Regione Lazio) el 2002[13] i a l'octubre de 2010 la seua localitat natal li va concedir el Premi Xirivella[14] reconeguent la seua trajectòria.

Amb concerts a més de 80 països, Rafael Serrallet és un dels concertistes més internacionals.[15] A més a més a 2018 es va convertir en el primer músic "a recórrer els 6 continents en el mateix any",[16] inclosa l'Antàrtida.

Rafael Serrallet en Llíria en 2020.

Referències[modifica]

  1. Press, Europa. «Rafael Serrallet debuta en el Carnegie Hall de Nueva York».
  2. Mundoclásico. «Dos músicos españoles crean la Joven Orquesta de Centro América». Arxivat de l'original el 2015-02-21. [Consulta: 21 febrer 2015].
  3. Press, Europa «La Jove Orquestra interpreta el Concierto Levantino de Manuel Palau». Europa Press.
  4. Transilvania, Filarmonica Stat. «ARTISTII TMC 2014».
  5. «El Conservatorio Nacional de Música: Titulados y Egresados. Por Pilar Zúñiga» (en castellà). [Consulta: 6 juny 2019].
  6. «Música solidaria para los niños ciegos de Rabat | Valencia | Valencia - Abc.es» (en castellà). [Consulta: 6 juny 2019].
  7. EFE. «Los chinos se adentran en el arte de la guitarra». Arxivat de l'original el 2015-02-21. [Consulta: 21 febrer 2015].
  8. La República, Diario «Classes maestras de músicos españoles». La República, 24-09-2010.
  9. University, Rangsit. «มหาวิทยาลัยรังสิต | RANGSIT UNIVERSITY» (en tai). [Consulta: 27 juny 2020].
  10. Las Provincias, Diario. «Dos valencianos jurado en un concurso en Jerusalén.».
  11. University, Far Eastern. «FEUropa Competition». Arxivat de l'original el 2015-02-21. [Consulta: 21 febrer 2015].
  12. L7D. «Música para la inclusión plena https//www.leon7dias Noticias de LEON | LEON7DIAS diario digital de noticias y actualidad de Leon leon7dias.com» (en castellà), 21-06-2019. [Consulta: 27 juny 2020].
  13. «Concierto ::Guitarra clásica con Rafael Serrallet ::Instituto Cervantes de Fráncfort». [Consulta: 6 juny 2019].
  14. Xirivella, Ajuntament de. «Rafa Serrallet, Casa Toribia y la Radio Ramón Muntaner reciben el Premio Xirivella.». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 20 maig 2021].
  15. Zuri, Johnny. «La guitarra del valenciano Serrallet suena en las antípodas» (en castellà), 07-01-2019. [Consulta: 6 juny 2019].
  16. diaridigital. «El COR porta demà a Carrícola el guitarrista internacional Rafael Serrallet» (en espanyol europeu), 05-06-2019. [Consulta: 6 juny 2019].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]