Raion de Riga

Plantilla:Infotaula geografia políticaRaion de Riga

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 56° 56′ 56″ N, 24° 06′ 23″ E / 56.9489°N,24.1064°E / 56.9489; 24.1064
Estat desaparegutUnió Soviètica
RepúblicaRepública Socialista Soviètica de Letònia Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població173.116 Modifica el valor a Wikidata (56,61 hab./km²)
Geografia
Superfície3.058 km² Modifica el valor a Wikidata
Creació31 desembre 1949 Modifica el valor a Wikidata

El raion de Riga (letó Rīgas rajons) és un dels nous raions en els quals es dividia administrativament Letònia abans de la reforma territorial administrativa de l'any 2009.[1] Estava situat a les regions històriques de Semigàlia i Vidzeme al centre del país, tenia les dues ciutats de Riga i Jurmala amb el Golf de Riga, al nord. Començant des de l'oest i cap a l'esquerra cap a l'est, tenia com a veïns als antics raions de Tukuma, Jelgava, Bauskas, Ogres, Cesu i Limbažu.

El raion de Riga va ser una de les majors regions de Letònia, per importància estratègica i també per la seva infraestructura una de les més desenvolupades a Letònia. Va ser un punt d'encreuament de 10 autopistes principals i una unió de 6 importants línies fèrries.

Història[modifica]

Al raion de Riga es troba un dels primers assentaments humans que es coneixen a l'actual Letònia, datat al segle X aC. Al llarg de la història les ciutats del raion de Riga van tenir els seus ressorgiments i recessions causades per les guerres i els disturbis. La regió va ser ocupada per croats alemanys i exèrcits suecs, polonesos, prussians, alemanys i russos.

En la geografia del raion es troben més de 300 monuments d'importància cultural i històrica que són en la llista de la protecció del patrimoni cultural i que donen fe dels esdeveniments més importants de la història local. Les raons del seu ràpid desenvolupament es troben a la seva posició geogràfica, els seus recursos humans i naturals, i el ric patrimoni cultural i històric.

Referències[modifica]

  1. «Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums» (en letó). [Consulta: 23 juny 2015].