Vés al contingut

Rakeysh Omprakash Mehra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaRakeysh Omprakash Mehra

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hi) राकेश ओमप्रकाश मेहरा Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 juliol 1963 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Nova Delhi (Índia) Modifica el valor a Wikidata
FormacióShri Ram College of Commerce (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1986 Modifica el valor a Wikidata -
Premis

IMDB: nm1018493 Allocine: 400817 TMDB.org: 53671 Modifica el valor a Wikidata

Rakeysh Omprakash Mehra (राकेश ओमप्रकाश मेहरा, nascut el 7 de juliol de 1963) és un director de cinema indi, actor ocasional i guionista. És més conegut per escriure i dirigir el drama Rang De Basanti (2006) i la pel·lícula esportiva biogràfica Bhaag Milkha Bhaag (2013), guanyant dos Premi Filmfare al millor director. També va escriure i dirigir el thriller d'acció sobrenatural Aks (2001) i el drama Delhi-6 (2009).

Primers anys

[modifica]

Va néixer el 7 de juliol de 1963 a Delhi.[1] El seu pare treballava a The Claridges Delhi.[2] Va formar part del camp de selecció com a nedador als Jocs Asiàtics de 1982 celebrats a Nova Delhi però no va ser seleccionat a la ronda final.[3][4] Va estudiar a l'Air Force Bal Bharati School a Delhi.

Vida personal i pensaments

[modifica]

El 1992, Mehra es va casar amb l'editor de cinema, P. S. Bharathi.[5] La parella té una filla, Bhairavi, i un fill anomenat Vedant.[2]

Mehra va criticar la política del banc de vots darrere de la introducció de la Comissió Mandal pel vicepresident Singh, i va dir que el va inspirar a escriure el guió de Rang De Basanti.[2]

Mehra ha criticat que el sistema educatiu de l'Índia està massa impulsat per les notes, sense posar èmfasi en els assoliments reals. Ridiculitzant el sistema, va dir: "Havíem començat a treballar el "96.7", fins que em vaig adonar que s'havia tornat redundant, i hauria de treballar en un tema anomenat 100%. Es tractava del sistema educatiu. Potser ho aconseguiré. una vegada que entenc tot el sistema... potser les meves opinions estan molt desajustades ara mateix, però les llavors s'han sembrat". A més, va afegir: "Imagineu-vos si Shakespeare va a DU (Universitat de Delhi) i hi digués:" No us podem portar basant-nos en històries que heu escrit, ja que el vostre full de notes no és genial". O si un Leonardo, o Rabindranath Tagore hi va i escriu una cosa que es diu "Gitanjali" i li diuen: "Senyor Tagore, és bo escriure coses com ara "Where the head is held high", però on és el vostre full de notes?"[6]

Carrera

[modifica]

Pel·lícules publicitàries

[modifica]

Mehra va començar venent aspiradores per a Eureka Forbes.[2] El 1986, va establir Flicks Motion Picture Company Private Limited, començant la seva carrera com a realitzador de cinema publicitari. Va dirigir nombrosos anuncis de televisió per a clients de l’Índia i internacionals, incloent Coca-Cola, Pepsi, Toyota, American Express i BPL. També ha dirigit vídeos musicals com Aby Baby protagonitzat per Amitabh Bachchan.

Pel·lícules

[modifica]

Debut com a director i avenç (2001–2006)

[modifica]

Aleshores, Mehra va passar gradualment de ser un cineasta publicitari a ser un realitzador de llargmetratges.[2] El 2001, va fer el seu debut com a director amb el thriller d'acció sobrenatural Aks protagonitzat per Amitabh Bachchan, Raveena Tandon i Manoj Bajpayee en papers principals. Produït per la pròpia companyia Mehra, tot i que la pel·lícula va rebre elogis de la crítica quan es va estrenar, va ser un fracàs comercial a la taquilla.[7]

La seva següent aventura va ser el drama Rang De Basanti (2006) protagonitzat per un repartiment de Aamir Khan, Siddharth, R. Madhavan, Sharman Joshi, Atul Kulkarni, Soha Ali Khan, Kunal Kapoor i l'actriu britànica Alice Patten. La pel·lícula va seguir la història d'un estudiant de cinema britànic que viatjava a l'Índia per documentar la història de cinc lluitadors per la llibertat del Moviment revolucionari indi. Es fa amistat i selecciona cinc homes joves a la pel·lícula, cosa que els inspira a lluitar contra la corrupció del seu propi govern. Va rebre crítiques positives després del seu llançament, amb elogis per la seva credibilitat, direcció, guió, banda sonora i les actuacions del repartiment. La pel·lícula va sorgir com un èxit comercial a la taquilla, recaptant ₹97 crore (12 milions US$) a tot el món, classificant-se com la setena pel·lícula hindi més taquillera de l'any. Rang De Basanti va guanyar per Mehra el seu primer Premi Filmfare a la millor pel·lícula i el millor director, a més del National Film Award a la millor pel·lícula popular que proporciona entreteniment saludable. La pel·lícula també li va valer una nominació al BAFTA a la millor pel·lícula de parla no anglesa. També va ser escollit oficialment com a entrada oficial de l'Índia per a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, però no va rebre cap nominació.[8]

Fluctuacions professionals (2009-present)

[modifica]

La tercera aventura de Mehra va ser el drama Delhi-6 (2009) protagonitzat per un repartiment de Abhishek Bachchan, Sonam Kapoor, Aditi Rao Hydari, Rishi Kapoor, Supriya Pathak, Atul Kulkarni, Divya Dutta, Om Puri i Waheeda Rehman en els papers principals. La pel·lícula explica la història d'una NRI que arriba a l'Índia amb la seva àvia malalta i comença a descobrir les seves arrels abans de veure's embolicat en una disputa religiosa que involucra un misteriós Home mico de Delhi. Malgrat l'exageració prèvia a l'estrena, va rebre ressenyes diverses de la crítica quan es va estrenar, amb elogis per la seva banda sonora i les actuacions del repartiment, però crítiques per la seva història, guió i ritme. La pel·lícula va ser un fracàs comercial a la taquilla;[9] però, Mehra va guanyar el Premi Nargis Dutt a la millor pel·lícula sobre integració nacional.

Aleshores, Mehra va produir el primer projecte de director de Mrighdeep Lamba, la comèdia Teen Thay Bhai (2011).[10] La pel·lícula, que explicava la història de tres germans que continuen lluitant entre ells, va resultar un desastre crític i comercial a la taquilla.[11]

La següent aventura de direcció de Mehra va ser el drama esportiu biogràfic Bhaag Milkha Bhaag (2013) protagonitzat per Farhan Akhtar com Milkha Singh, la llegendària velocista índia. Produïda per un consorci de diversos productors, la pel·lícula va rebre crítiques positives de la crítica després de l'estrena, i va resultar un gran èxit comercial a la taquilla, obtenint ₹201 crore (24 milions US$), classificant-se com la vuitena pel·lícula hindi més taquillera de l'any i la més taquillera de Mehra fins a la data.[12] Bhaag Milkha Bhaag va donar a Mehra el seu segon premi Filmfare a la millor pel·lícula i millor director, a més del seu segon Premi Nacional de Cinema a la millor pel·lícula popular que ofereix entreteniment saludable.

L'última pel·lícula de Mehra és Mirzya (2016), una narració contemporània de la tràgica història d'amor de Mirza & Sahiba. Ambientada al Rajasthan, la pel·lícula va marcar el debut de dos nouvinguts,[13] anomenats Harshvardhan Kapoor (fill de l'actor Anil Kapoor) com a Mirzya, i Saiyami Kher, néta de la veterana actriu Usha Kiran, com Sahiba. Gulzar va sorgir d'una llarga pausa per escriure el guió de la pel·lícula,[14] i Shankar–Ehsaan–Loy va ser encarregat de la direcció musical.[15] Publicada el 7 d'octubre de 2016, "Mirzya" va resultar ser un desastre total a la taquilla. Feta amb un pressupost de 35 crore Rs (350 milions), les seves col·leccions totals durant un període de dues setmanes van ascendir a menys de 10 crore Rs (100 milions). La pel·lícula, que s'havia planificat almenys des del 2009,[16] es va fer durant un període de tres anys, va funcionar durant només una setmana a la majoria de cinemes, perdent gairebé totes les seves pantalles al final d'aquest període.

Mere Pyare Prime Minister (2019) va ser escrit per ell mateix i Manoj Mairta. Tot i que va rebre crítiques generalment positives, va fracassar a la taquilla.

Filmografia

[modifica]
Any Pel·lícula Director Productor Guionista
2001 Aks
2006 Rang De Basanti
2009 Delhi-6
2011 Teen They Bhai
2013 Bhaag Milkha Bhaag
2016 Mirzya
2018 Fanney Khan
2019 Mere Pyare Prime Minister
2021 Toofaan
2024 Karna

Aparicions especials

[modifica]
Any Pel·lícula Paper
2013 Bhaag Milkha Bhaag Pilot
2017 Dear Maya Ved
2021 Toofaan IBF secretary Anup Verma

Vídeos musicals

[modifica]
Any Títol Artista Ref.
2013 "Betiyaan" (Save the Girl Child) Shankar Mahadevan, Sunidhi Chauhan, Sonu Nigam [17]

Referències

[modifica]
  1. Ghosh, Sankhayan. «Mirza-Sahiban is one of the greatest love stories». The Hindu, 19 December 2015. [Consulta: 25 abril 2016].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 SenGupta, Anuradha «Being Rakeysh Mehra: Inspiring youth». IBN Live, 08-08-2006.
  3. «'Bhaag Milkha Bhaag' not about sports: Mehra». The Pioneer, 21-02-2012.
  4. «Milkha Singh passes on the baton». The Times of India, 22-02-2012.
  5. «Biography for Rakeysh Omprakash Mehra». IMDb – Internet movie database. [Consulta: 11 novembre 2013].
  6. Sharma, Garima «Studying is now like a race: Rakeysh Mehra». The Times of India, 22-11-2011.
  7. «Aks – Movie – Box Office India». Box Office India. [Consulta: 26 novembre 2023].
  8. «Rang De Basanti chosen for Oscars». BBC, 26-09-2006.
  9. «Delhi 6 – Movie – Box Office India». Box Office India. [Consulta: 26 novembre 2023].
  10. Amin, Ruhail «No more big budgets for Rakeysh Mehra». Glamsham.com, 03-02-2011.
  11. «Teen Thay Bhai – Movie – Box Office India». Box Office India. [Consulta: 26 novembre 2023].
  12. «Bhaag Milkha Bhaag – Movie – Box Office India». Box Office India. [Consulta: 26 novembre 2023].
  13. «Rakeysh Omprakash Mehra: Gave ample time to Harshvardhan, Saiyami Kher to grasp their characters in 'Mirza Sahibaan'». IBN Live, 08-05-2014.
  14. «I just tell stories and tell them to the best of my ability: Rakeysh Mehra». The Times of India, 16-08-2014. [Consulta: 16 agost 2014].
  15. «Now, I'm experimenting with song and dance». Mumbai Mirror, 02-01-2014. [Consulta: 16 agost 2014].
  16. «Rakeysh Mehra goes from Delhi 6 to Punjab». IBN Live, 06-06-2009.
  17. «Musical campaign for girl child». Sify, 10-06-2013. Arxivat de l'original el 23 August 2017. [Consulta: 10 maig 2017].