Ramatcal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticRamatcal
TitularAviv Kochavi Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióIsrael Modifica el valor a Wikidata
InstitucióForces de Defensa d'Israel Modifica el valor a Wikidata
EstatIsrael Modifica el valor a Wikidata
Creació1947 Modifica el valor a Wikidata
Bandera del Comandant en Cap de les FDI

El Ramatcal (en hebreu: רמטכ"ל) també anomenat (en hebreu ראש המטה הכללי) és el Comandant en Cap de les Forces de Defensa d'Israel, és el grau màxim de les FDI. Aquest és un càrrec equivalent a Cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD) de les Forces Armades d'Espanya. La posició del Ramatcal es defineix en les Lleis Bàsiques d'Israel.

El Ramatcal es designa formalment per a un període de tres anys, ampliat sovint fins a quatre anys i ocasionalment fins i tot cinc. El Ramatcal actual és Herzi Halevi.

  • El càrrec màxim de les Forces de Defensa d'Israel és el del Comandant en Cap;
  • El Comandant en Cap està sota l'autoritat del Govern d'Israel i subordinat al Ministre de Defensa;
  • El Comandant en Cap ha de ser designat pel govern, segons la recomanació del Ministre de Defensa.

Significant[modifica]

Comandant en Cap de les FDI, Herzi Halevi

Donada la importància de les FDI en la societat israeliana, el Cap de l'Estat Major és una figura pública molt respectada. excaps d'Estat Major amb freqüència utilitzen la importància de la seva posició en l'Exèrcit per passar a la vida política. Dos Caps d'Estat Major (Yitzhak Rabin i Ehud Barak) s'han convertit en Primer Ministre i altres nou (Yigael Yadin, Moshe Dayan, Tzvi Tzur, Haim Bar Lev, Mordechai Gur, Rafael Eitan, Amnon Lipkin-Shahak, Shaul Mofaz i Moshe Ja'alon) han servit en la Knesset. D'aquests, només Tzur no va ser nomenat per al Consell de Ministres. Ehud Barak i tres excaps d'Estat Major (Dayan, Rabin i Mofaz) van ocupar el càrrec de ministre de Defensa, àmpliament considerat com el lloc de ministre més poderós del país i el civil superior immediat del Cap d'Estat Major.

Llista dels Comandants en Cap de les FDI[modifica]