Vés al contingut

Rebe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Rebe (en hebreu: רבי), és un mot que significa rabí o mestre, i és com s'anomena als líders dels moviments hassídics europeus. Es pot anomenar rebe a un líder hassídic, tot i que també es fa servir la paraula Admor (en hebreu: אדמו"ר) un acrònim d'(Adoneinu Moreinu ve Rabeinu)[1] que vol dir: "El nostre Senyor, el nostre Mestre, i el nostre Rabí".[2][3] Rebe és la pronunciació en idioma jiddisch de la paraula rabí que vol dir mestre. El rebe sol ser el líder d'una Hassidut, una de les branques de l'hassidisme. Així doncs, un rebe no és tan sols un rabí o un mestre, sinó que és més aviat un líder de la comunitat jueva.

Referències[modifica]

  1. The Rebbe's Daughter: Memoir of a Hasidic Childhood. Malkah Shapiro. Jewish Publication Society.
  2. [enllaç sense format] https://yivoencyclopedia.org/article.aspx/Hasidism/Historical_Overview: "Each such group was headed by a tsadik (also known as rebbe or admor (Hebrew acronym for 'our master, our teacher, and our rabbi'))"
  3. Laconia Cohn-Sherbok, A History of Jewish Civilization, Chartwell Books, Edison, Nova Jersey, 1997, p. 137: "The Zaddik is now generally called rebbe (teacher) or, in Israel, admor, (an acrostic meaning, our Lord, our teacher, our rabbi).