Rebel·lió d'An Lushan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarRebel·lió d'An Lushan

Modifica el valor a Wikidata
Tipusrebel·lió Modifica el valor a Wikidata
Data16 desembre 755 Modifica el valor a Wikidata –  17 febrer 763 Modifica el valor a Wikidata
LlocImperi Xinès Modifica el valor a Wikidata
Estatdinastia Tang Modifica el valor a Wikidata

La rebel·lió d'An Lushan és el conflicte originat per la sublevació del general An Lu Shan i els seus successors contra el domini de la dinastia Tang, que provocà més de 36 milions de morts a la Xina. La rebel·lió s'inicià el 756 i fou esclafada el 763, exigí la intervenció de tres emperadors i causà l'assassinat del líder, de la favorita imperial i de diversos funcionaris de la dinastia regnant, a part de les nombroses baixes civils i a l'exèrcit (xifres qüestionades pel sistema de registre de l'època). Es considera un dels enfrontaments més sagnants de l'alta edat mitjana.[1]

Els motius per l'aixecament d'An Lushan varien segons les fonts: una història d'amor frustrat amb una concubina reial, l'afany de poder que el portà a proclamar-se emperador, rivalitats amb el primer ministre Yang Guozhong, assetjament per part de la cort i fins i tot un intent de redreçar el país després d'una sèrie de catàstrofes naturals vistes com a profètiques per gran part de la població.

El conflicte provocà un canvi en el sistema de govern xinès, amb més descentralització i poder per als senyors locals. Afectà igualment la cultura oficial, que entrà en un període de declivi.

Referències[modifica]

  1. White, Matthew (2011). The Great Big Book of Horrible Things: The Definitive Chronicle of History's 100 Worst Atrocities. W. W. Norton & Company. ISBN 978-0-393-08192-3.