Recinte fortificat de Paçà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Recinte fortificat de Paçà
Imatge
Façana oriental de la vila fortificada, amb el portal únic
Dades
TipusAvantmuralla Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
RegióCatalunya Catalunya del Nord
LocalitzacióTrasserra (Rosselló)
Map
 42° 33′ 50″ N, 2° 49′ 46″ E / 42.563788°N,2.829556°E / 42.563788; 2.829556
Restes de les muralles de Paçà

El Recinte fortificat de Paçà és el recinte medieval d'estil romànic que envoltava el poble vell de Paçà, a la comarca del Rosselló, Catalunya del Nord.

Envoltava la totalitat del poble[1] vell, amb la cellera primigènia en el seu interior, així com els primers eixamplaments, medievals, del poble.

Història[modifica]

El senyoriu de Paçà estigué en mans dels Paçà al segle xii, moment en què es degué fer aquest recinte. Més tard, el senyoriu del poble, i la seva església, passaren a mans del monestir de Santa Maria del Camp.

Característiques[modifica]

Restes de les muralles

En diversos llocs del poble es conserven restes d'aquest recinte, mentre que molts elements deuen quedar inclosos i amagats en les cases que van ocupar en època moderna l'emplaçament de les muralles. A la plaça de l'església, al costat nord del temple, hi ha una torre portal de base rectangular. Els arcs del portal són de mig punt (l'interior va ser refet amb rajoles), i el passadís d'entrada és de volta de canó. Els carrers de la Tramuntana i de la Muralla presenten algunes parts dels llenços medievals, que arriben en algun punt fins als 9 o 10 metres d'alçària.

Aquesta muralla és feta de grans còdols i de blocs de pedra sense escairar, només trencats, lligats amb morter. En alguns trossos estan posats de forma inclinada.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Paçà». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere; Badia i Homs, Joan. «Castells i fortificacions militars del Rosselló anteriors al 1300: Recinte fortificat de Paçà». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]

  1. «El recinte fortificat de Paçà en els ortofotomapes de l'IGN». Arxivat de l'original el 2016-04-08. [Consulta: 18 gener 2016].