Reformat amb vapor

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El reformat amb vapor és un mètode per a l'obtenció d'hidrogen a partir d'hidrocarburs, i en particular del gas natural. Aquest procés requereix una gran quantitat d'energia per realitzar el reformat i en el cas d'alguns combustibles, es necessita una remoció de continguts de sofre i altres impureses.

Aquest procés consisteix a exposar al gas natural, d'alt contingut de metà, amb vapor d'aigua a alta temperatura i moderada pressió. S'obtenen com a resultat de la reacció química hidrogen i diòxid de carboni, i depenent la barreja reformada, també monòxid de carboni, aquest procés té un rendiment de 65%, i en el cas que el gas natural contingui sofre, est ha de ser eliminat mitjançant la desulfuració. El procés es duu a terme mitjançant dues reaccions, la primera és la reacció de Water Gas Shift entre l'aigua i el metà:

CH4 + 2 H2O → 4 H2 + CO2

Aquesta primera reacció de reformat té lloc entre 800-900 °C a una pressió de 25 bar, obtenint-se un gas ric en diòxid de carboni i hidrogen i, en menor quantitat, monòxid de carboni. S'elimina primerament el monòxid per mitjà de les reaccions de canvi d'alta a baixa temperatura a 400 i 200 °C respectivament i es produeix una barreja gasosa d'H2, CO2, H2O i una mica de CO i CH4. Després d'aquesta etapa es realitza una última purificació, mitjançant el procés Pressure Swing Adsorption (PSA), el qual permet obtenir hidrogen pur al 99,99%, el contingut energètic del qual és major que del gas natural del que procedeix.

Enllaços Externs[modifica | modifica el codi]