Regeneració

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els triclàdides (o planàries) com Schmidtea mediterranea són ben coneguts per la seva capacitat de regeneració.

La regeneració biològica és la restauració de teixits danyats o perduts, ja siguin òrgans o extremitats. És una forma de reparació de teixits orgànics. A més de descriure qualsevol procés de sanació, regenerar és una forma de sanar notable per la seva capacitat de produir membres perduts, recompondre connexions nervioses, i altres danys.

Cucs marins com nemertins quan se'ls molesta, com mitjà de defensa i reproducció, esclaten, es fragmenten en nombroses parts, que per regeneració i en condicions favorables produeixen nous individus.

Dividint en dos el cos d'un cuc, i posant-lo en un ambient favorable, s'observa que no solament els dos fragments sobreviuen, sinó que després d'un temps, el fragment cefàlic regenera la cua i el fragment cabal regenera la part cefàlica. Aquesta capacitat més desenvolupada en alguns embrancaments de cuc que en uns altres, de manera que alguns no aconsegueixen regenerar-se totalment, o moren. La regeneració s'ha estudiat a fons en les planàries.

Inutils de vertebrats, com rèptils i peixos, part d'aquesta capacitat.

La regeneració és comuna en els embrions, i en adults de moltes espècies animals: estrella de mar, hidra, cranc de ferradura, Urodelos (com el Ambystoma mexicanum o el tritó), i un tipus de ratolí.

També en els mamífers aquesta la capacitat de regenerar. Exemples de regeneració en els mamífers són les cuernas, les falanges dels dits i els forats en les orelles. De l'estudi sobre la regeneració de la punta dels dits ha sorgit la primera demostració d'un programa regenerador mamífer. Si els processos regeneratius poden desxifrar-se, es creu que es donarà un millor tractament a persones amb danys en el seu sistema nerviós (com les paraplegies resultants d'un accident o una infecció de pòlio), pèrdua de membres, òrgans malmesos o destruïts, etc.