Tritons (amfibis)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Tritó (amfibi))
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de nom vulgarTritons
Nom vulgar sense valor taxonòmic
Eastern Newt.jpg
Modifica les dades a Wikidata
Tritó de l'espècie Triturus vulgaris

Els tritons són amfibis urodels que s'assemblen a les salamandres.

Ús del nom[modifica]

D'una manera general, s'anomenen sobretot «tritons» (amfibis) els urodels que tenen pulmons en l'estat adult però passen molt de temps a l'aigua. Aquesta distinció té nombroses excepcions, pel fet que els mots «tritó» i «salamandra» precedeixen de molt de temps el descobriment de nombroses espècies – tanmateix, continua particularment vàlida a Europa.

En la classificació dels amfibis, només el gènere Triturus comprèn els tritons stricto sensu. Tot i això, la família dels salamàndrids és habitualment dividida informalment en dos grans grups: les «veritables salamandres» (comprenent els gèneres Chioglossa, Lyciasalamandra, Mertensiella i Salamandra) i els «tritons» (reagrupant els gèneres restants). La majoria de les espècies d'aquest darrer grup són dites tritons en llenguatge corrent. Així Cynops pyrrhogaster, una espècie corrent en aquàriums, és conegut amb el nom de Tritó de ventre de foc.

Biologia[modifica]

Els tritons, com les salamandres, tenen la propietat de poder regenerar un membre tallat. Sembla que aquest creixement depèn d'un sistema proteic que comprèn la Prod-1, la concentració de la qual varia amb la distància respecte de l'eix del cos, i el nAG, produït per les cèl·lules de Schwann envoltant el nervi seccionat.

Espècies comunes a Europa[modifica]

Espècies comunes en aquàrium[modifica]

Altres espècies[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tritons