Reichsführer-SS

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Reichsführer)
Infotaula de càrrec políticReichsführer-SS
Nomenat perAdolf Hitler Modifica el valor a Wikidata
Creació4 abril 1925 Modifica el valor a Wikidata

Reichsführer-SS Reichsführer-SS (pàg.) és el mot alemany que significa "Líder de l'Imperi de les SS". Aquest terme fou exclusivament emprat per anomenar al Cap de la SS de l'Alemanya nazi.

Reichsführer-SS era tant un títol com un rang. El títol de Reichsführer va ser creat el 1926 per Joseph Berchtold. El predecessor de Berchtold, Julius Schreck, mai no es referí a si mateix com a Reichsführer, si bé el títol se li aplicà de manera retroactiva. El 1929, Heinrich Himmler esdevingué Reichsführer-SS i es definí a si mateix per aquest títol, en lloc del seu rang a les SS. Això assentà el precedent perquè el Comandant General de les SS fos anomenat Reichsführer-SS.

El 1934, el títol de Himmler esdevingué el seu rang, després de la Nit dels ganivets llargs. A partir d'aquell moment, Reichsführer-SS va ser el màxim rang de les SS, sent considerat l'equivalent a Generalfeldmarschall a la Wehrmacht.

Hi hagué cinc Reichsführers a la història del Partit Nazi i dels SS:

Mai no hi hagué més d'un Reichsführer-SS de manera simultània a les SS, amb Himmler ostentant la posició com el seu títol i rang personal entre 1934 i 1945.

Karl Hanke, el darrer cap de les SS va ser nomenat pel càrrec a l'abril de 1945, però no en va ser informat fins a inicis de maig. Va ser mort el 8 de juny de 1945, mentre intentava fugir d'un camp de presoners a Txecoslovàquia, on es trobava reclòs.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reichsführer-SS