Reserva forestal de Dibeen

Infotaula de geografia físicaReserva forestal de Dibeen
Imatge
TipusReserva forestal Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaJerash Governorate (Jordània) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 32° 14′ 30″ N, 35° 48′ 25″ E / 32.2417°N,35.807°E / 32.2417; 35.807
Dades i xifres
IUCN categoria IV:Àrea d'espècies i hàbitats
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 30697 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Gestor/operadorRoyal Society for the Conservation of Nature (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

La reserva forestal de Dibeen (àrab: محمية غابات دبين, maḥmiyyat ḡābāt Dibīn, ‘reserva dels boscos de Dibeen’) és una reserva natural situada al nord-oest de Jordània. Està situat just al sud del jaciment romà de Jerash i cobreix una àrea de 8,5 quilòmetres quadrat[1][2] de turons ondulats coberts d'hàbitat de pins i roures. Aquesta zona acull els pins d'Alep més grans, un dels hàbitats més antics i de cultiu natural de Jordània. També és la llar de 17 espècies en perill d'extinció com l'esquirol persa.[3]

La zona va ser protegida com a reserva natural l'any 2004 sota la iniciativa de la Reial Societat per a la Conservació de la Natura de Jordània.[1]

Geologia i clima[modifica]

El bosc és conegut com els lloc més sec de la regió i està situat entre 500 m i 1000 m sobre el nivell del mar.[4] El sòl és de pedra calcària, que s'ha format en pendents pronunciats.[1] La pluja mitjana és de 710 mil·límetres per any.[1] Dins del bosc, hi ha varietat de condicions d'humitat, amb els uadis que donen règims diferents dels que es troben als pendents pronunciats.

La Reial Societat per a la Conservació de la Natura (RSCN)[modifica]

La Reial Societat per a la Conservació de la Natura (RSCN) és una organització voluntària que treballa per preservar els recursos naturals de Jordània. Es va establir el 1966 sota el patrocini de la reina Noor i el difunt rei Hussein com a president honorari.

L'any 1966 el seu principal focus era la disminució de les espècies animals a causa de la caça il·legal a la zona i el menyspreu a la natura a Jordània. El petit grup de pioners va treballar colze a colze amb el govern per assegurar-se que la vida salvatge es mantingués segura mitjançant la creació de regles bàsiques i lleis de caça. Com a resultat, el 1973, la RSCN va rebre el dret d'emetre llicències de caça i desenvolupar patrulles per a fer complir les lleis de caça jordanes. El 1995 es va redactar la primera Llei de protecció del medi ambient de Jordània[5] i el 2006 es va crear una unitat de policia ambiental.

Al llarg dels anys, la RSNC ha protegit degudament sis àrees a Jordània (1200 quilòmetres quadrats): Shaumari, Azraq, Dana, Uadi Mujib, Ajlun i Dibeen.

El 17 de maig de 2016, el The Jordan Times va escriure un article sobre la celebració dels 50 anys de la RSCN.[5]

Flora[modifica]

Bosc mediterrani de la reserva.

La reserva forestal conté un dels últims exemples de bosc de pi i roure a l'Orient Mitjà. Les espècies d'arbres de la reserva varien amb l'elevació;[4] Els pins blancs habiten a les altituds més baixes, el bosc mixt de pi i roure (que inclou el pi blanc i el roure de Palestina) creix a altures mitges, i una espècie de roure caducifoli petit - Quercus infectoria (el roure d'Alep o de Xipre) - creix a la part superior.[1] Altres flora de l'hàbitat inclouen orquídies,[2] maduixots grecs, festucs i oliveres.[4] L'estructura d'edat del bosc mostra una gran variació, amb moltes àrees que contenen arbres forestals madurs i un sotabosc vigorós.

Fauna[modifica]

Tortua grega a la reserva.

S'han identificat almenys 17 espècies en perill d'extinció a la reserva,[2] com ara l'esquirol vermell persa,[3] quatre tipus de ratpenats,[2] llops grisos i hienes ratllades. Els ocells arborícoles també viuen al bosc. També es creu, però no demostrat, que aquesta reserva té l'última població de tritons anellats del sud que viu a Jordània

Conservació[modifica]

La Reserva Forestal de Dibeen es va establir el 2004 després d'haver estat catalogada com a una prioritat de conservació en la revisió de les àrees protegides de 1998.[1]

Entre 2004 i 2007, el PNUD va liderar un projecte als municipis de la regió del bosc de Dibeen, Jerash, Al Meirad i Burma per donar suport a l'establiment de la reserva natural. Això va ajudar a conservar la biodiversitat local única i va animar les comunitats locals a fer usos alternatius sostenibles dels recursos disponibles. Com a resultat, va augmentar la consciència sobre el desenvolupament de les capacitat local i la necessitat d'una planificació de l'ús del sòl orientada a la conservació a la regió.

Tanmateix, i malgrat els esforços per protegir el bosc, s'està destruint gradualment i sistemàticament per l'establiment de projectes moderns de ciment, incendis intencionats, pasturatge excessiu i la tala esporàdica il·legal.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «DIBEEN FOREST RESERVE» (en anglès). Reial Societat per a la Conservació de la Natura. Arxivat de l'original el 2008-06-24. [Consulta: 8 novembre 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Dibeen Forest Reserve» (en anglès). Lonely Planet. [Consulta: 8 novembre 2023].
  3. 3,0 3,1 «Environmental Education Programs» (en anglès). Reial Societat per a la Conservació de la Natura. Arxivat de l'original el 2010-05-03. [Consulta: 8 novembre 2023].
  4. 4,0 4,1 4,2 «Dibeen Forest Reserve» (en anglès). Welcome Jordan. [Consulta: 8 novembre 2023].
  5. «RSCN celebrates golden jubilee, releases annual report» (en anglès). The Jordan Times, 17-05-2016. [Consulta: 8 novembre 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reserva forestal de Dibeen