Resolució 1076 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1076 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1076 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3706)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació22 octubre 1996 Modifica el valor a Wikidata
1075 Modifica el valor a Wikidata
1077 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Afganistan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1076 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 22 d'octubre de 1996. Després de considerar la situació a Afganistan, les resolucions de l'Assemblea General i la Declaració conjunta feta el 4 d'octubre de 1996 pels líders del Kazakhstan, Kirguizstan, Rússia, Tadjikistan i l'Uzbekistan sobre l'evolució del país, el Consell va debatre sobre la deteriorada situació política, militar i humanitària a Afganistan.[1]

Hi havia preocupacions sobre la confrontació militar i la matança de refugiats, així com la discriminació contra la dona i la violació dels drets humans a Afganistan. Es va demanar a totes les parts del país que resolguessin les seves disputes per mitjans pacífics, i el Consell va destacar la importància de la no ingerència en els assumptes interns del país, inclosos els fluxos d'armes a l'Afganistan. Estava convençut que les Nacions Unides continuarien exercint un paper central en els esforços internacionals per aconseguir una solució política al conflicte.

Es va demanar a totes les parts afganeses que cessessin les hostilitats i iniciessin un diàleg polític, ja que eren responsables d'una solució política. Mentrestant,es va demanar a tots els altres països que s'abstinguessin d'interferir en els assumptes interns de l'Afganistan, el respecte de la seva integritat territorial, sobirania i independència i respectar el dret dels afganesos a determinar el seu propi destí. També es va instar als països a posar fi al subministrament d'armes i munició a totes les parts afganeses.[2]

La resolució ha reiterat que conflicte a l'Afganistan era un brou de cultiu ideal per al terrorisme i el tràfic de drogues que podria desestabilitzar la zona i, per tant, les parts van ser cridades a aturar aquestes activitats.[3] A més, es va instar a les parts a posar fi a les mines terrestres que causaven nombroses baixes civils. El Consell també va condemnar la discriminació contra les dones i nenes afganeses i altres violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari.[4] Es va instar a totes les parts afganeses a cooperar amb la Missió Especial de les Nacions Unides a l'Afganistan i es van requerir els esforços de l'Organització de la Conferència Islàmica.

Es va demanar assistència humanitària a la comunitat internacional i les organitzacions. Finalment, es va demanar al Secretari General Boutros Boutros-Ghali que informés sobre la situació al Consell i l'aplicació de la resolució abans del 30 de novembre de 1996.

Referències[modifica]

  1. «Security Council denounces violations of human rights and humanitarian law in Afghanistan, calls on parties to cease hostilities». United Nations, 22-10-1996.
  2. Joyner, Daniel. Non-proliferation export controls: origins, challenges, and proposals for strengthening. Ashgate Publishing, Ltd, 2006, p. 55. ISBN 978-0-7546-4460-6. 
  3. «United Nations and Afghanistan». United Nations.
  4. Agosín, Marjorie. Women, gender, and human rights: a global perspective. Rutgers University Press, 2001, p. 106. ISBN 978-0-8135-2983-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1076 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.