Resolució 1170 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Consell de Seguretat de l'ONU
Resolució 1170 Emblem of the United Nations.svg
Africa (orthographic projection).svg
Data28 de maig 1998
Trobada n.3886
CodiS/RES/1170 (Document)
SubjecteLa situació a Àfrica
Resultat de la votació15 votaren a favor
0 votaren en contra
0 s'abstingueren
ResultatAdoptada
Composició del Consell de Seguretat
Membres permanents
Membres no permanents
Modifica les dades a Wikidata

La Resolució 1170 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 28 de maig de 1998. Després de considerar la situació a tot el continent africà, el Consell va decidir establir un grup de treball "ad hoc" per examinar les recomanacions del secretari general Kofi Annan sobre el manteniment de la pau i la seguretat internacionals a l'Àfrica.[1]

Observacions[modifica]

En el preàmbul de la Resolució 1170, el Consell de Seguretat va recolzar el compromís de les Nacions Unides a l'Àfrica a través de mesures diplomàtiques, econòmiques, humanitàries, de manteniment de la pau i altres activitats i va reafirmar l'obligació de tots els Estats membres de solucionar les disputes de manera pacífica . Va tenir en compte la Declaració del Caire del 1993 que va estipular que l'Organització de la Unitat Africana (OUA) preveia i prevenia els conflictes com a objectiu primordial i el Tractat Africà per una Zona Lliure d'Armes Nuclears, que suposava una contribució important pau i seguretat regionals.

El Consell era preocupat per la continuació dels conflictes armats a l'Àfrica que havien conduït al desplaçament massiu, la pobresa, la inestabilitat i el sofriment. Hi va haver efectes desestabilitzadors de les transferències il·legals d'armes, les milícies armades i l'ús de mercenaris a tot el continent. Es va observar que els països africans havien avançat cap a la reforma econòmica i la democratització amb respecte als drets humans. L'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris i l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats estaven disposades a prestar assistència a les crisis humanitàries i refugiades d'acord amb el dret internacional i el dret internacional humanitari.

Text[modifica]

El Consell de Seguretat va acollir amb beneplàcit l'informe del Secretari General sobre la situació a l'Àfrica, que detallava les fonts de conflictes en el continent i les maneres d'abordar-la. Kofi Annan havia formulat recomanacions sobre el tràfic d'armes, les sancions internacionals, els refugiats, l'ajustament estructural, l'assistència al desenvolupament i el deute i el comerç.[2] També va destacar la responsabilitat dels líders africans en els conflictes regionals i els fracassos econòmics, així com els perills de la intervenció estrangera.[3] La resolució va subratllar que els desafiaments a l'Àfrica exigien una resposta global i que tots els organismes de les Nacions Unides, les organitzacions internacionals i tots els països haurien de considerar les recomanacions de l'informe.[4]

Es va establir un grup de treball integrat per tots els membres del Consell per un període de sis mesos per revisar les recomanacions de l'informe i examinar formes d'aplicar-les i presentar propostes per al seu examen el setembre de 1998, quan es convocaria una reunió a nivell ministerial. El Consell va destacar la necessitat d'una estreta cooperació entre ell i l'OUA i va felicitar els esforços de l'OUA en la prevenció de conflictes. Al mateix temps, es van acollir les contribucions dels Estats membres, les organitzacions regionals i els organismes de les Nacions Unides cap a les operacions de manteniment de la pau a l'Àfrica.

Referències[modifica]

  1. «Security Council establishes ad hoc Working Group to review Secretary-General's recommendations on maintenance of international peace and security in Africa». United Nations, 28-05-1998.
  2. Annan, Kofi. «Report of the Secretary-General on the situation in Africa». United Nations, 13-04-1998.
  3. Crossette, Barbara «Stop blaming colonialism, U.N. chief tells Africa». The New York Times, 17-04-1998.
  4. Kreijen, Gérard. State, sovereignty, and international governance. Oxford University Press, 2002, p. 558–559. ISBN 978-0-19-924538-3. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1170 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.