Resolució 1236 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Consell de Seguretat de l'ONU
Resolució 1236 Emblem of the United Nations.svg
Etimvote.jpg
Papereta de votació al referèndum de Timor Oriental
Data7 de maig 1999
Trobada n.3998
CodiS/RES/1236 (Document)
SubjecteLa situació a Timor Oriental
Resultat de la votació15 votaren a favor
0 votaren en contra
0 s'abstingueren
ResultatAdoptada
Composició del Consell de Seguretat
Membres permanents
Membres no permanents

La Resolució 1236 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 7 de maig de 1999. Després de recordar les resolucions anteriors sobre Timor Oriental (Timor Leste), inclosa les 384 (1975) i 389 (1976), el Consell va acollir amb beneplàcit un acord entre Indonèsia i Portugal sobre el futur de Timor Oriental i una proposta de presència de les Nacions Unides per ajudar amb el Referèndum d'Autonomia Especial de Timor Oriental programat per a l'agost de 1999.[1]

El Consell de Seguretat va prendre nota dels esforços sostinguts dels governs tant d'Indonèsia com de Portugal des de juliol de 1983 per trobar una solució internacionalment acceptable per a la qüestió de Timor Oriental. Acollia amb satisfacció els progressos realitzats en la darrera ronda de negociacions el 5 de maig de 1999 sota els auspicis del Secretari General Kofi Annan que van donar lloc a una sèrie d'acords. També es van celebrar acords entre les Nacions Unides i els governs d'Indonèsia i Portugal sobre els acords de seguretat per al referèndum.

La resolució va acollir amb satisfacció la intenció del secretari general d'establir una presència de les Nacions Unides a Timor Oriental el més aviat possible per ajudar en la implementació dels acords mitjançant la realització del referèndum i fer que els consellers policials estiguessin a la disposició de la Policia Nacional d'Indonèsia. Va subratllar la importància d'informar sobre els resultats del referèndum sobre autonomia o independència, la responsabilitat d'Indonèsia de mantenir la pau i la seguretat a Timor Oriental i garantir que les Nacions Unides puguin completar totes les tasques a la regió.[2]

El Consell es congratula per l'establiment d'un fons fiduciari que permeti als Estats membres realitzar contribucions voluntàries per finançar la presència de les Nacions Unides a Timor Oriental. Es va demanar al Secretari General que informés al Consell el 24 de maig de 1999 sobre l'aplicació dels acords i que formulés recomanacions sobre una futura presència de les Nacions Unides; el Consell de Seguretat adoptarà una decisió.

Referències[modifica]

  1. «Security Council welcomes Portuguese, Indonesian agreement on future status of East Timor». United Nations, 07-05-1999.
  2. Michael Geoffrey Smith; Moreen Dee Peacekeeping in East Timor: the path to independence. Lynne Rienner Publishers, 2003, p. 185. ISBN 978-1-58826-142-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1236 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.