Resolució 688 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 688 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Zones d'exclusió aèria
Identificador de llei o regulacióS/RES/688 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:2982)
 10Nombre de vots a favor, 3 Nombre de vots en contra, 2Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació5 abril 1991 Modifica el valor a Wikidata
TemaIraq

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 688 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, adoptada el 5 d'abril de 1991 després de rebre cartes dels representants de França, Iran i Turquia i expressant la seva preocupació per la repressió política del poble iraquià, inclòs el Kurdistan Iraquià, el Consell va condemnar la repressió i va exigir que l'Iraq, com a contribució a l'eliminació de l'amenaça a la pau i la seguretat internacionals, posés fi a la repressió i respectés els drets humans de la seva població.

El Consell va insistir que l'Iraq permetés l'accés de les organitzacions humanitàries internacionals a les zones afectades, demanant al Secretari General de les Nacions Unides que informés sobre les poblacions iraquians i kurdes afectades per la repressió de les autoritats iraquianes, utilitzant tots els recursos possibles per atendre les necessitats de la població. També va exigir a l'Iraq que cooperés amb el secretari general i les organitzacions internacionals per ajudar els esforços de l'ajuda humanitària.

La resolució va ser aprovada per deu vots a favor, tres en contra (Cuba, el Iemen i Zimbàbue) i dues abstencions (la República Popular de la Xina) i l'Índia).

França, el Regne Unit i els Estats Units van utilitzar la Resolució 688 per establir zones d'exclusió aèria a Iraq per protegir les operacions humanitàries a l'Iraq, tot i que la resolució no va fer una referència explícita a cap zona d'exclusió aèria.[1]

Referències[modifica]

  1. Byers, Michael. War Law: Understanding International Law and Armed Conflict. Douglas & McIntyre, 2005, p. 41. ISBN 978-1-55365-151-2. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 688 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.