Resolució 993 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 993 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Identificador de llei o regulacióS/RES/993 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Resolucions de l'ONU sobre Abkhàzia Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3535)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació12 maig 1995 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Abkhàzia

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 993 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 12 de maig de 1995. Després de reafirmar totes les resolucions desobre Geòrgia, particularment la 971 (1995), el Consell va discutir els esforços per a un enfocament polític acord entre Geòrgia i Abkhàzia i va ampliar el mandat de la Missió d'Observació de les Nacions Unides a Geòrgia (UNOMIG) fins al 12 de gener de 1996.[1]

El Consell de Seguretat va considerar que no s'havia avançat prou cap a un acord polític. Es va donar la benvinguda a les consultes sobre una nova constitució per a Geòrgia. També es va reafirmar que tots els refugiats i persones desplaçades tenien dret a tornar, deplorant la decisió de les autoritats abkhazes per l'obstrucció d'aquest procés.[2] El retorn dels refugiats a Gali podria ser ben rebut. Es va instar a ambdues parts a complir amb el dret internacional humanitari.[3] A més, es va reconèixer que els programes d'ajuda humanitària patien d'escassetat de finançament. Hi havia hagut un alto el foc que generalment s'observava si bé encara hi havia atacs contra civils a la regió de Gali.

Després d'ampliar el mandat de la UNOMIG fins al 12 de gener de 1996, el Consell es va convidar a les parts en conflicte a avançar en les negociacions. Mentrestant, les autoritats d'Abkhàzia havien de vetllar per accelerar el retorn dels refugiats. Les mesures addicionals adoptades per la UNOMIG i la força de manteniment de la pau de la Comunitat d'Estats Independents (CEI) a la regió de Gali van ser rebudes pel Consell. Es va demanar al Secretari General Boutros Boutros-Ghali que considerés maneres de millorar el respecte dels drets humans a la regió.

Es va instar a tots els països a que aportessin fons al fons per a la realització d'ajudes humanitàries i la implementació d'acords, en particular en el desminatge. Cada tres mesos, el Secretari General havia d'informar al Consell sobre la situació a Geòrgia i a Abkhàzia i a les operacions de la UNOMIG.

Referències[modifica]

  1. Hill, Stephen M.; Malik, Shahin P. Peacekeeping and the United Nations. Dartmouth, 1996, p. 231. ISBN 978-1-85521-620-4. 
  2. Wippman, David. International law and ethnic conflict. Cornell University Press, 1998, p. 161–162. ISBN 978-0-8014-3433-4. 
  3. Moir, Lindsay. The law of internal armed conflict. Cambridge University Press, 2002, p. 143. ISBN 978-0-521-77216-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 993 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.