Robert R. McCrae

De Viquipèdia
Infotaula de personaRobert R. McCrae
Biografia
Naixement28 abril 1949 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Maryville (Missouri) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Estatal de Michigan - filosofia (–1971)
Universitat de Boston - psicologia de la personalitat (–1974)
Universitat de Boston - psicologia de la personalitat (–1976) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPsicologia de la personalitat Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópsicòleg Modifica el valor a Wikidata
Premis

Robert Roger Mcrae és un reconegut psicòleg que ha passat la seva carrera estudiant l'estabilitat de la personalitat en diferents edats i cultures. Cal associar-lo amb el model dels cinc factors

``La nostra personalitat és el que veritablement som al cor, i és quelcom que compartim amb la humanitat.´´

Biografia[modifica]

El seu nom complet és Robert Roger McCrae. Va néixer el 28 d'abril de 1949 a Maryvile, Missouri (Estat de Kansas, USA). Era el menor de tres germans. Va créixer amb un gran interès per les ciències i les matemàtiques. Tot i així, va estudiar filosofia a la Universitat de l'estat de Michigan. Va ser un estudiant de mèrit nacional, però ell no estava del tot feliç amb la metodologia no - empírica i els finals oberts que proporcionava la filosofia com a tal. Quan va acabar la carrera, va decidir estudiar Psicologia, on va descobrir la psicometria de J. Catell. En concret, va interessar-se per l’ús de l’anàlisis factorial. Un professor seu posava constantment en dubte que els trets de la personalitat fossin fixes, així que McCrae va estar influenciat per aquestes creences. Més tard, va ser enviat a treballar com a assistent a James Fozard, un psicòleg que estudiava el desenvolupament de la personalitat en adults. Quan va acabar aquesta tasca, va ser contractat per Costa on va desenvolupar el qüestionari NEO PI-R.

El 1978 va investigar la qüestió de com s'estructura la personalitat en l'Institut Nacional sobre el Centre d'Investigació en Gerontologia d'Envelliment. En una comunicació personal del 1999, McCrae va escriure […]qualsevol psicòleg estava preparat per creure que els trets de personalitat són només conjunts de respostes, estereotips o funcions cognitives. Això mai va tenir sentit per mi i la meva experiència de les primeres investigacions que mostren una notable estabilitat en estudis longitudinals va encoratjar la creença que els trets eren reals i duradors. Tot i això, el treball de McCrae en els trets, com que la universitat era una empresa relativament solitària, es va dur a terme en silenci i sense gaire fanfàrria.

Obres i estudis[modifica]

A continuació, una breu introducció als seus estudis i obres que ha escrit a partir d'aquests.

NEO PI-R[modifica]

L'instrument més adequat de mesura del model dels Cinc Grans factors de la personalitat és el NEO -PI-R, Revised Neo Personality Inventory (Costa y McCrae, 1992). Està publicat en versió espanyola per TEA Ediciones (3a edició revisada i ampliada, 2008), amb el nom d’inventari de Personalitat NEO Revisat. Aquest model de cinc factors parteix de la base que la personalitat està configurada per cinc factors o dimensions àmplies que indiquen tendències estables i consistents de resposta. Aquest qüestionari avalua els principals factors de la personalitat:

 1. Neuroticisme
 2. Extraversió
 3. Obertura
 4. Amabilitat
 5. Responsabilitat

Cada factor es compon de sis facetes, mesurades per vuit ítems cadascuna, pel que suma un total de 240 qüestions a respondre en una escala Likert de cinc opcions, en funció del grau d’adherència.

Tot i que aquest instrument ha sigut objecte d'estudi i s'ha vist que mostra unes excel·lents qualitat psicomètriques (que s'han mantingut en l'adaptació espanyola) també té una sèrie de limitacions que és convenient tenir en compte:

 • En relació amb la consistència interna, en el manual només es recullen els nivells estimats per les facetes que componen cadascuna de les cinc dimensions del NEO PIR, sent alguns dels valors trobats propers a 0,5

En els estudis de la primera adaptació es va trobar que els coeficients de consistència eren entre 0.82 i 0.90 pels cinc factors; entre 0.35 y 0.76 per les facetes (inadequat <0.60, per 12 de las 30 facetes). En els estudis de la tercer edició els coeficients de consistència estaven entre 0.85 i 0.91 pels cinc factors; entre 0.55 i 0.78 per les facetes (inadequada, <0.60, per 6 de las 30 facetes)

 • No s'aporta informació sobre la fiabilitat test-retest. Només es recullen les dades d’un estudi amb una mostra de 31 participants, utilitzant la versió americana del NEO-PI-R
 • En el manual no es recullen suficients evidències de validesa, segons els estàndards promulgats per l'APA. No es realitza un anàlisis factorial exploratori a nivell dels ítems ni tampoc es du a terme cap anàlisis factorial confirmatori. A més, no es disposen d'anàlisis sobre el funcionament diferencial dels ítems, ni de dades relacionades amb la validesa predictiva o validesa convergent-discriminant.
 • Les referències bibliogràfiques no estan actualitzades. Això indica que cal revisar sistemàticament els estudis fets amb el NEO-PI-R, així com incorporar referències actualitzades que permetin millorar l'ús i interpretacions d'aquest qüestionari.

Personality in Adulthood[modifica]

Aquesta obra examina com els trets perdurables de la personalitat afecten en el procés d’envelliment i com formen el curs de la vida de cada individu. Realitza una revisió crítica de les diferents teories de la personalitat i el desenvolupament d’aquestes en adults. Els autors, expliquen la lògica de l’avaluació científica de la personalitat, l'examinació dels patrons d’estabilitat dels trets de personalitat i com canvien en 30 anys, la incorporació de les dades d’estudis transversals i longitudinals i presentren un model integral de l'estructura dels trets.

Ens parla sobre com recents investigacions longitudinals i transversals, que tracten l'envelliment, han demostrat que els trets de personalitat continuen canviant en l'edat adulta. En aquest artícle es revisen evidencies del canvi de nivell mig en els trets de personalitat i en les diferències individuals en el canvi durant tota la vida. En els canvis a nivell mig en els trets de personalitat, les persones demostren més confiança en si mateixos amb l'edat (l’autocontrol, l'estabilitat emocional…). Aquests canvis predominen en joves (20-40 anys). Per una altra banda, els canvis a nivell mig en les diferències individuals en els canvis de personalitat durant tota la vida, poden canviar a qualsevol edat, les persones mostren patrons únics de desenvolupament en totes les etapes de la vida i, aquests patrons semblen ser el resultat de les experiències de la vida que pertànyen a l'etàpa corresponent de la vida.

Al document també exposen un estudi que van realitzar els mateixos autors. En aquest estudi, realitzat amb una mostra de 983 subjectes, els autoinformes i les classificacions van ser recollides mitjançant l’inventari NEO, que mesura les 5 principals dimensions de la personalitat. Es van realitzar anàlisis transveresals i longitudinals sobre les dades d’homes i dones d’entre 21 a 96 anys. Aquestes dades van demostrar una evidencia de petits descensos d’activitat, descens de les emocions positives i de l’obertura a l'experiència, aquests resultats poden ser atribuir-se a la maduració, però cap d’aquests efectes es van replicar als anàlisis seqüencials. Les altres 20 escales van mostrar un patró consistent quant als efectes de la maduració. Pel contrari, l'estabilitat retest va ser força alta per a les 5 dimensions en auto-informes. Així doncs, els resultats obtinguts reocolzen la posició de que la personalitat és manté estable després dels 30 anys.

El treball va ser escrit per a estudiants i professionals que busquen una introducció al tema. També ajuda a complementar cursos com el desenvolupament adult, la teoría de la personalitat i la investigació i el desenvolupament de la personalitat.

Referències (format APA)[modifica]

 • Vassend, Olav; Skrondal, Anders ‘’The NEO personality inventory revised (NEO-PI-R): Exploring the measurement structure and variants of the five-factor model’’ Peer Reviewed. Department of Psychology, University of Oslo, Norway. Norweigan Institute of Public Health, Oslo Norway. London school of Hygiene and Tropical Medicine, London, UK [24 Març 2011] [consulta: Maig 2017]

http://www.sciencedirect.com.sire.ub.edu/science/article/pii/S019188691100122X

 • Consejo General de Colegios Oficiales de Psicólogos. Evaluación del test NEO-PI-R [pdf] Madrid [consulta: 10 de maig del 2017]
 • Flanders Health. Biographies of Robert R McCrae and Paul T Costa Jr [online]. [last update: Tue, 14 Feb 2017] [consulta: Maig 2017]

http://www.flandershealth.us/personality-2/biographies-of-robert-r-mccrae-and-paul-t-costa-jr.html

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8721.2008.00543.x https://www.guilford.com/books/Personality-in-Adulthood/McCrae-Costa/9781593852[Enllaç no actiu] 603/summary

 • Robert R. McCrae, Paul T. Costa. (1990). Personality in Adulthood: A Five-Factor Theory Perspective. Guilford Publications.
 • Wikipedia. Robert R. McCrae. ClueBot NG. [última actualització: 1 maig 2017] [consulta: maig 2017] Robert R. McCrae