Roc de Santa

Infotaula de geografia físicaRoc de Santa
Imatge
El Roc de Santa, des de llevant
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaserra de Boumort Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaConca de Dalt (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 14′ 37″ N, 1° 01′ 04″ E / 42.2437°N,1.01769°E / 42.2437; 1.01769
Dades i xifres
Altitud1.113 m Modifica el valor a Wikidata
Materialconglomerat Modifica el valor a Wikidata

El Roc de Santa és un cim de 1.113,2 metres d'altitud que es troba en el terme municipal de Conca de Dalt, dins de l'antic terme d'Hortoneda de la Conca, del Pallars Jussà.

Forma un petit serrat, que, encara que no és de gaire extensió, és perfectament visible des de qualsevol punt de Talarn cap al nord, especialment a tota la Conca de Dalt. És una de les formacions orogràfiques més característiques de la comarca.

És a llevant del poble de Claverol (Conca de Dalt) i a ponent del d'Hortoneda, més o menys a la mateixa distància de tots dos. La pista de muntanya, asfaltada, que uneix els dos pobles, hi fa pràcticament tota la volta, anant a cercar una collada que és a tocar mateix del Roc de Santa. Aquesta collada és, molt probablement, el Coll de Veu de la llegenda.

En el Roc de Santa es troba una balma amb una paret, que podria correspondre a un habitatge troglodític o, més probablement, a un ús ramader.

A migdia del Roc de Santa s'estén la Costa d'Escoll-de-veu i la Plana.

Pep Coll, nascut a Pessonada, a poca distància del Roc de Santa, recull[1] la llegenda del Castell de Colls de Veu. Es tracta de l'existència mítica d'un castell, anomenat de Colls de Veu, al cim del Roc de Santa, les restes del qual, quatre pedres mal comptades a la carena, són constatades pel mateix autor.

La llegenda fa referència a una minyona, filla de la vila de Perauba, casada al castell de Colls de Veu, que obtingué per dot una vaca cerdana amb un collar bigarrat. Un gran dot!

Referències[modifica]

  1. COLL, Pep. Viatge al Pirineu fantàstic. Barcelona: Columna Edicions, 2005.

Bibliografia[modifica]

  • AYMAMÍ I DOMINGO, Gener i PALLARÈS-PERSONAT, Joan. "El trogloditisme al Pallars. Estat de la Qüestió". A: Collegats. Anuari del Centre d'Estudis del Pallars 1997, 7. Tremp: Centre d'Estudis del Pallars i Garsineu Edicions, 1997. ISBN 84-88294-64-6.
  • CASANOVAS-CLADELLAS, M. Lourdes i SANTAFÈ-LLOPIS, J. V. "Síntesi dels jaciments terciaris continentals de l'entorn de Tremp, estudi especial de Sossís i de Roca de Santa", a XXXVI Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos. Collegats, 5. Tremp: Centre d'Estudis del Pallars i Garsineu Edicions, 1991. ISBN 84-88294-04-2.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Roc de Santa