Rummy

De Viquipèdia
Infotaula jocRummy
A Game of Rummy.JPG
Tipusjoc de cartes Modifica el valor a Wikidata

El Rummy és un joc de taula que es juga amb la baralla francesa o bé amb fitxes (numerades de l'1 al 13 i en 4 colors o pals).[1]

S'usen 2 jocs de baralla complets, és a dir, 104 cartes o fitxes +3 comodins o jokers. Poden jugar 2 o més jugadors Es reparteixen 14 cartes o fitxes a cada jugador i la resta dels naips o fitxes es destinen al pou.

L'objectiu de cada mà és descartar tots els naips a la taula. Les cartes o fitxes del 1 al 7 tenen un valor de 5 punts i les cartes o fitxes del 8 al 13 tenen un valor de 10 punts per a fins de comptabilitat per definir al guanyador. No es pot tallar amb cartes que siguin un comodí per exemple el número 2

Mecànica[modifica]

Per baixar-se per primera vegada s'han de tenir almenys 30 punts en un o més grups i / o escales Cada jugador, al seu torn, intentés baixar un o més grups o escales. Si en el seu torn el jugador no té forma de fer joc, haurà de prendre una carta o fitxa del pou i perdrà el seu torn. Una vegada que el jugador ha baixat per primera vegada, en el seu següent torn pot fer joc amb les peces que es troben a la taula, podent manipular per crear noves combinacions incloent cartes o fitxes de la seva propietat per desfer-se'n.

  • Els grups poden ser ternes (3 cartes) o quaternes (4 cartes) (cartes del mateix valor i pals diferents).
  • Les escales [2] són tres o més cartes consecutives del mateix pal (l'1 pot col·locar-se després del 13).
  • Els comodins poden ocupar qualsevol lloc sempre que estiguin en la mà del jugador, un cop posats a taula prenen el valor assignat.

Si un jugador (en el seu torn) té el naip o fitxa que ocupa un comodí a la taula, pot reemplaçar-per utilitzar al hora, no podent conservar-lo per utilitzar-lo posteriorment.

El guanyador de la mà serà aquell que es desfaci primer de totes les seves cartes o fitxes i els punts que tenen a les seves mans la resta dels participants se sumaran al compte personal del guanyador.

Guanyarà el joc aquell que sumi primer en el seu compte 101 punts (o la quantitat que s'hagi acordat a l'inici del joc).

Variants[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rummy a Optimot
  2. «¿Cómo Jugar al Rummy?». [Consulta: 7 gener 2019].

Bibliografia[modifica]

  • Phillips, Hubert (1977). The Pan Book of Card Games. 22°. Pan Books Ltd. ISBN 0-330-20175-1. 
  • Parlett, David (1992). A Dictionary of Card Games. OxfordUniversity Press. ISBN 0-19-869173-4. 
  • Fantini, Elvio. Enciclopedia Práctica de los Juegos de Cartas. De Vecchi S.A.. ISBN 84-315-0950-3. 
  • Reglamentos y Leyes de Juegos. Caymi. 

Vegeu també[modifica]