S'Arracó

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Coord.: 39° 34′ 39.9″ N, 2° 23′ 32.45″ E / 39.577750°N,2.3923472°E / 39.577750; 2.3923472 S'Arracó és un llogaret de menys de 1.000 habitants del terme d'Andratx, a Mallorca.

S'Arracó conserva l'encant de les cases típiques dels pobles de l'interior, baixes i tradicionals amb un petit hort o jardí, encara que també llueix mostres de l'arquitectura senyorial, com són les diverses cases d'estil modernista, construïdes amb els diners que els emigrants arraconers enviaven des de França a les seves famílies, la majoria de les quals se situen al carrer de França, el carrer principal.

També són remarcables l'edifici de ca ses Monges, l'escola antiga ,actual casa de cultura, i tres tradicionals cafès que són el punt de trobada de la gent del poble. Però l'edifici principal de s'Arracó és l'església del Sant Crist, edificada l'any 1704 per Antoni Ferrandell Verí, considerat el fundador del poble. Al seu interior, hi destaquen el retaule barroc dedicat al Sant Crist i el de la Mare de Déu de la Trapa, imatge que procedeix del desaparegut monestir trapenc. També es poden trobar alguns testimonis de l'economia rural, com són les antigues possessions de Son Guillem, Son Joan, Son Castell i Son Nadal, igual que els molins o les sínies que recorden un passat agrícola.

Els patrons del poble són els ja esmentats Sant Crist de s'Arracó, la seva festivitat es celebra el 28 d'agost, i la Mare de Déu de la Trapa, que es celebra el dia 8 de setembre.

El poble compta amb una moderna instal·lació esportiva, el camp d'esports de sa Vinya, actualment, "Melisa Nicolau", dotat de gespa artificial i preparat per a la pràctica d'esports com el futbol o el rugbi. Aquestes instal·lacions compten també amb una petita piscina. Però fer excursions és la millor opció de lleure a s'Arracó. El paisatge de muntanya dóna l'oportunitat de fer interessants excursions a peu i gaudir de meravellosos paratges i immillorables vistes. Una de les rutes més populars és la pujada al monestir de la Trapa.

Un petit hotel d'ambient familiar i un parell de restaurants per provar els suculents plats de la més variada cuina internacional, també formen part dels atractius de s'Arracó.

Els dissabtes dematí hi ha un petit mercat a la plaça principal.