SMS

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «SMS (desambiguació)».
Enviament d'un SMS
E.161, teclat de mòbil genèric

El servei de missatges curts o SMS (Short Message Service) és un servei disponible en els telèfons mòbils que permet l'enviament de missatges curts (també coneguts com a missatges de text) entre telèfons mòbils, telèfons fixes i altres dispositius de mà. SMS fou dissenyat originàriament com una part de l'estàndard de telefonia mòbil digital GSM, però en l'actualitat és disponible en una àmplia varietat de xarxes, incloent-hi les de tercera generació 3G.

Llenguatge SMS ( swytchering message service)[modifica | modifica el codi]

Article principal: Llenguatge SMS

La limitació de la mida dels missatges, la reduïda interfície dels mòbils i el propi llenguatge originat en els chats han contribuït a que els usuaris del servei SMS hagin desenvolupat un ús intensiu d'abreviatures (com ara pq en lloc de perquè). Aquesta economia de caràcters també suposa la substitució de determinats sons per nombres (10 per adéu) i l'omissió de vocals (kdm a ls 8 per quedem a les 8). En relació amb els usuaris d'aquest llenguatge, les persones que escriuen freqüentment o excessivament en llenguatge SMS en xats, mòbils, fòrums, i d'altres mitjans, s'anomenen xaters.

Aquests tipus de llenguatges es caracteritzen per trobar-se per tot el món, presentant diferències o variacions pròpies segons l'idioma original amb el que s'hagin format. Així, en xinès mandarí, les paraules que tenen una pronunciació semblant als nombres són substituïdes per aquests, com en el cas de 521 ("wu er yi"), que substitueix a "t'estimo" ("wo ai ni").

Igualment en alguns països d'Europa, per evitar les encara més grans limitacions en la mida dels missatges que utilitzen lletres ciríl·liques, alguns europeus orientals utilitzen les lletres de l'alfabet llatí per a representar llur idioma

Per a ajudar a l'enteniment i difusió d'aquest llenguatge, s'ha creat tot un llenguatge SMS a partir de les abreviatures més comunes de paraules de l'idioma original, i fins i tot s'han editat diccionaris per a guiar als qui no coneixen les abreviatures utilitzades en els mòbils.

Hi ha tants llenguatges SMS com usuaris, ja que no existeix una norma escrita que digui com i quant cal abreviar cada paraula. Nogensmenys, l'ús habitual dóna lloc a certes regularitats entre cadascun dels diferents grups d'usuaris. El principal grup el constitueixen els joves, que dediquen molt de temps a aquest tipus de comunicació. La funció principal d'aquest nou llenguatge resideix en dir el màxim en el mínim espai possible.

A més de convertir-se en una eina de comunicació cada vegada més popular, actualment comença a utilitzar-se per a la recepció de missatges d'alerta o alarma de sistemes i per a l'emissió de missatges de control envers dispositius (domòtica).

Igualment existeix programari de Text predictiu que intenta reduir el nombre de pulsacions per paraula escrita, fent que les abreviatures no siguin tan necessàries, atès que les paraules llargues requereixen menys temps per a ser introduïdes. Malgrat això, també fa que les paraules siguin més difícils de picar si no són en el diccionari del software. Un dels més comuns és el T9.

Enviament de SMS com a correus electrònics[modifica | modifica el codi]

Actualment totes les companyies de telefonia mòbil, ofereixen el servei d'enviament de missatges de text com a mail; és a dir: quan adquirim una línia, automàticament es configura en la nostra targeta SIM una adreça de correu electrònic que varia segons l'empresa, però que habitualment és el teu número@empresaquetinguis.com. Si enviem un e-mail a aquesta adreça ens arribarà al mòbil, com si es tractés d'un SMS, i de forma gratuïta. Aquesta adreça de correu la podem consultar a través de la nostra operadora telefònica. Existeixen pàgines d'Internet que es dediquen a realitzar l'enviament de Missatges de text com a correus electrònics, en les que entrem, posem el número del destinatari, escrivim el missatge i l'enviem amb el nostre nom. Això és molt útil per a estalviar diners, respecte a l'alternativa d'escriure els SMS des del propi telèfon.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]