Sant Andreu d'Arbolí

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Andreu d'Arbolí
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Altitud714 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaArbolí (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de l'Església Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 14′ 33″ N, 0° 56′ 55″ E / 41.2424°N,0.9487°E / 41.2424; 0.9487
Bé cultural d'interès local
Data1982
Id. IPAC9389 Modifica el valor a Wikidata

Sant Andreu d'Arbolí és l'església parroquial d'Arbolí (Baix Camp) protegida com a bé cultural d'interès local. Està dedicada a sant Andreu.

Descripció[modifica]

És un edifici de planta rectangular i absis poligonal, de tres naus sense creuer i amb quatre tramades, la primera de les quals és ocupada pel cor. D'un fris continu arrenca la volta, de mig punt amb llunetes i arcs de reforç. Les voltes de les naus laterals són d'aresta. La façana presenta una porta amb arc de mig punt, amb una falsa columna neoclàssica per banda, un fris i una fornícula buida. Per sobre un petit ull de bou i una obertura cruciforme. El campanar, que segons alguns autors és de construcció anterior al temple actual, és de planta octogonal, de dos pisos i coberta piramidal.

Història[modifica]

La parròquia d'Arbolí havia estat vicaria de Siurana encara a mitjan segle xix. Actualment depèn d'Alforja. El temple, construït el 1799, presenta elements neoclàssics, que el diferencien d'altres temples comarcals. Durant la Guerra Civil van ser destruïts els altars i retaules així com bona part de la documentació parroquial. L'antiga rectoria s'utilitza ara com a refugi de muntanya.

Referències[modifica]

  • «Església de Sant Andreu». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Andreu d'Arbolí