Sant Cristòfol de Llúgols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Cristòfol de Llúgols
o Sant Cristau
Imatge
EpònimCristòfor de Lícia Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia antigament parroquial
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aCristòfor de Lícia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
MaterialPedra i maons
Altitud729,3 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRià i Cirac (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLlúgols
Map
 42° 37′ N, 2° 23′ E / 42.62°N,2.38°E / 42.62; 2.38
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà

Sant Cristòfol de Llúgols, o Sant Cristau, és l'església antigament parroquial del poble de Llúgols, de la comuna nord-catalana de Rià i Cirac, a la comarca del Conflent.

És al sector nord-oest[1] del terme, un pèl separada al nord-oest del petit poble de Llúgols, del qual era l'església parroquial.

Història[modifica]

El primer esment de Llúgols és en un document de donació del 977 d'uns alous a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, tot i que l'església no consta fins a l'any 1346, en un llegat de Pere Laila, de Cornellà de Conflent. L'església es convertí en ermita el segle xvii, quan el poble de Llúgols patí un quasi total despoblament. Una talla del segle xiv de tradició romànica procedent d'aquesta es conserva a Sant Vicenç de Rià.

Arquitectura[modifica]

És una església romànica d'una sola nau coberta amb volta de canó llis, lleugerament apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular, al centre del qual hi ha una finestra de doble esqueixada. La porta i una altra finestra de doble esqueixada s'obren a la façana meridional. L'església té actualment dues petites capelles laterals, buidades en els murs perimetrals i sense que s'acusin a l'exterior. L'aparell de l'església, fet de còdols rústecs, i es pot datar a finals del segle xi o principis del XII.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «132 - Rià i Cirac». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 122. Sant Cristòfol de Llúgols». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Rià i Cirac». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ponsich, Pere. «Rià i Cirac: Sant Cristòfol de Llúgols». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Cristòfol de Llúgols