Comú

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «comuna».

Un comú (o, a la Catalunya del Nord, i per influència francesa, una comuna, encara que el terme s'usava antigament)[1] és una divisió administrativa menor que correspon a una zona urbana o rural, o mixta. Correspon al municipi o altres instàncies de govern local. L'origen del nom i funció és de l'edat mitjana quan era la designació de les ciutats italianes independents d'un senyor feudal.

Als Països Catalans, històricament era utilitzat el nom de comú, comuna o universitat fins que amb els decrets de Nova Planta tots aquestes denominacions van ésser substituïdes per municipi. A excepció d'Andorra on ha perdurat el nom de comú especialment per a designar la corporació local i a la Catalunya Nord on comuna s'empra principalment per a referir-se al territori administrat per la corporació local.[2]

Comuns en el món[modifica]

Diversos països han adoptat el nom de comú (o similar) per a la unitat administrativa menor i bàsica. Aquests són Andorra (comú), Romania (comuna), Kosovo (Komuna), Uruguai (comuna), Xile (comuna), Itàlia (comune), França (commune), Bèlgica (commune, gemeente), Luxemburg (commune), Suïssa (commune), Haití (commune), Alemanya (Gemeinde), Liechtenstein (Gemeinde), Països Baixos (gemeente) i Polònia (gmina). La commune a França, d'on deriva la forma administrativa actual, correspon a la divisió local menor i és la base d'associació dels departaments i altres agrupacions administratives superiors.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «comú» (en ca). enciclopèdia.cat. [Consulta: 3 agost 2017].
  2. «Comú». Institut d'Estudis Catalans - Diec2. [Consulta: 2 juliol 2017].