Comú

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un comú (o, a la Catalunya del Nord, i per influència francesa, una comuna, encara que el terme s'usava antigament) és una població que pertany a una zona determinada, que és representada per uns magistrats i un consell de veïns o consell de comú.[1] Correspon al municipi o altres instàncies de govern local. L'origen del nom i la seva funció són de l'edat mitjana, quan era la designació de les ciutats italianes independents d'un senyor feudal.

Als Països Catalans, històricament era utilitzat el nom de comú, comuna o universitat fins que, amb els decrets de Nova Planta, totes aquestes denominacions van ésser substituïdes per municipi. Amb l'excepció d'Andorra —on ha perdurat el nom de comú, especialment per a designar la corporació local— i a la Catalunya Nord, on comuna s'empra principalment per a referir-se al territori administrat per la corporació local.[2]

Comuns en el món[modifica]

Diversos països han adoptat el nom de comú (o similar) per a la unitat administrativa menor i bàsica. Aquests són Andorra (comú), Romania (comuna), Kosovo (Komuna), Uruguai (comuna), Xile (comuna), Itàlia (comune), França (commune), Bèlgica (commune, gemeente), Luxemburg (commune), Suïssa (commune), Haití (commune), Alemanya (Gemeinde), Liechtenstein (Gemeinde), Països Baixos (gemeente) i Polònia (gmina). Els països nòrdics ho anomenen kommune o kommun.[3] La commune a França, d'on deriva la forma administrativa actual, correspon a la divisió local menor i és la base d'associació dels departaments i altres agrupacions administratives superiors.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «comú». enciclopèdia.cat. [Consulta: 3 agost 2017].
  2. «Comú». Institut d'Estudis Catalans - Diec2. [Consulta: 2 juliol 2017].
  3. «kommun - Uppslagsverk - NE.se» (en suec). [Consulta: 24 abril 2021].