Parròquia (civil)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Consell Parroquial de Willersey.

Parròquia és la denominació d'algunes entitats subnacionals en diferents països.

Espanya[modifica | modifica el codi]

Andorra[modifica | modifica el codi]

Article principal: Parròquies d'Andorra

A Andorra les parròquies constituïxen la unitats administratives que està dividit el país.

Equador[modifica | modifica el codi]

A l'Equador la parròquia és la divisió politico-territorial de menor rang. El conjunt d'aquestes s'organitzen sota la forma jurídic-política de la municipalitat que és l'autoritat jurisdiccional del cantó en assumptes administratius. Existeixen dos tipus de parròquies: la urbana i la rural. La parròquia urbana és aquella que es troba circumscrita dintre de la metròpoli o ciutat. Consta de tota la infraestructura necessària per a ser una ciutat principal. La parròquia rural són aquelles que són apartades de la ciutat principal o metròpoli. Solen ser comarques o conjunt de recintes els pobladors dels quals viuen de labors agrícoles i del camp.

Veneçuela[modifica | modifica el codi]

Veneçuela té 2.570 parròquies és la unitat politicoterritorial de menor rang, on es divideixen els municipis, la divisió administrativa serveix per a ambitos policial (prefectura civil), ademas la parròquia està composta per una junta parroquial. Des de les eleccions de 1992 la ciutadania tria directament als representants de les juntes parroquials, en l'any 2005 per primera vegada es van realitzar comicis per a escollir les juntes parroquials de forma separada a les de governador i alcalde.

Estats Units[modifica | modifica el codi]

El estat estatunidenc de Louisiana manté la denominació de parròquia (en anglès: parish) per a l'entitat que en la resta d'estats es coneix com a comtat (en anglès: county).

Altres països[modifica | modifica el codi]

Altres regions del món on les parròquies són unitats administratives: