Alqueria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre el llogaret rural. Vegeu-ne altres significats a «Alqueria (desambiguació)».

Una alqueria (de l'àrab القرية al-qàrya, "el poble" o "llogaret")[1] és una casa de labors tant agrícoles com ramaderes originària d'Al-Àndalus. A vegades també està formada per un conjunt d'aquestes construccions situades lluny d'una població. Té similitud amb la vil·la romana.

Igual com altres vil·les rurals, es van crear en temps de pau social, ja que no disposaven de defenses pròpies. Algunes han arribat fins als nostres dies.

Les alqueries que encara hi ha en l'actualitat han sobreviscut a diferents èpoques de despoblació i abandó rural. Algunes van adoptar diferents activitats, com a molins o tallers.

Actualment, a causa de l'auge del turisme rural, moltes s'han adaptat al ram de l'hoteleria com a allotjaments o restauració, d'altres com a centres culturals o museus.

Alqueria valenciana[modifica | modifica el codi]

Aquest habitatge rural, ubicat habitualment en vessants assolellades, és d'una gran austeritat i senzillesa, consisteix en una edificació d'una o dues plantes, amb una sola crugia, i coberta a una o dues aigües.

A l'Horta de València eren bastant nombroses fins fa poc. Algunes han adoptat el nom de "Casa", com ara Casa Bajoca, Casa Negra, etc.

Vegeu també: Llista d'alqueries del País Valencià

Alqueria andalusa[modifica | modifica el codi]

A Andalusia n'han arribat algunes fins als nostres dies, a La Alpujarra i la Comarca de Guadix. Actualment s'estan recuperant per al turisme rural. Altres es van reconvertir en els cortijos o municipis.

D'altres, en canvi, no van tindre tanta sort i a conseqüència de l'èxode a les grans ciutats van desaparèixer.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «alqueria». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.