Sant Francesc de Santpedor

Per a altres significats, vegeu «Convent de Sant Francesc (Santpedor)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Francesc de Santpedor
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIII-XVII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSantpedor (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. a Callús, prop trencall urbanització Mirador de Montserrat.
Map
 41° 46′ 37″ N, 1° 49′ 56″ E / 41.777082°N,1.832148°E / 41.777082; 1.832148
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17213 Modifica el valor a Wikidata

Sant Francesc de Santpedor és una ermita del municipi de Santpedor (Bages). Data del segle xiii i és considerada una de les més antigues de Catalunya. Va ser edificada en honor de Sant Francesc d'Assís que segons la tradició, en el turó que ocupa l'ermita i que domina la plana bagenca, predicà quan seguia el Camí de Sant Jaume.[1] És un edifici que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una petita capella d'una sola nau construïda sobre la base i el model d'una església anterior de la qual conserva la seva tipologia i estructura més essencial. L'església no té absis i la porta sobre el mur de llevant repetint un model usual a les portes romàniques tardanes del segle xiii, formada per grans dovelles amb una sola arquivolta. La nau és coberta per una volta de mig punt en el primer tram i per una volta ogival en el tram de l'altar. Situada dalt d'un turó és perfectament visible des de qualsevol lloc de Santpedor.[2]

Història[modifica]

L'església de Sant Francesc de Santpedor és documentada al segle xiii, concretament l'any 1240 en diferents deixes testamentaries.[3] Sabem que a partir d'aquest segle l'església fou centre d'una gran devoció fomentada per les mateixes autoritats de la vila. L'any 1605 s'hi instal·là una comunitat de servites i una masia veïna (avui perduda) acullia al sagrista i regent de la capella. La devoció a Sant Francesc culminà l'any 1693 amb l'arribava a Santpedor dels frares franciscans que hi fundaren una casa conventual. L'any 1936 en destruí el retaule renaixentista i la imatge antiga d'aquesta capella.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Francesc de Santpedor
  1. «Ermita de Sant Francesc». Ajuntament de Santpedor. Arxivat de l'original el 2011-09-03. [Consulta: 1r gener 2012].
  2. 2,0 2,1 «Sant Francesc de Santpedor». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 4 desembre 2015].
  3. «Ermita de Sant Francesc d'Assís». Rutes culturals de Santpedor. Arxivat de l'original el 2011-07-28. [Consulta: 1r gener 2012].