Vés al contingut

Sant Jaume de la Mata

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Jaume de la Mata
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMura (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDalt d'un turonet que hi ha sobre el mas la Mata. Mura (Bages)
Map
 41° 39′ 59″ N, 1° 59′ 20″ E / 41.666356°N,1.988982°E / 41.666356; 1.988982
IPA
IdentificadorIPAC: 16824

Sant Jaume de la Mata és una obra del municipi de Mura (Bages) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Es tracta d'una construcció d'una única nau amb petits cambrils, orientada cap al mas de la Mata. De planta rectangular i coberta a doble vessant, amb un carener refet al construir-se la sagristia. La porta és emmantellada, al seu damunt s'obre un petit ull de bou i remata la façana un campanar d'espadanya ambrat amb totxo. Aquesta part frontal és arrebossada. L'aparell és força irregular tot i que les fileres de la base estan molt ben col·locades.[1]

Història[modifica]

Està ubicada dins la propietat del mas de la Mata, encarada cap al turó de Montcau. L'historiador Ferrando i Roig situa els seus orígens entre els segles xv i xvi. Apareix citada a mitjans del segle xviii, concretament el 1755, en un document en que el bisbe de Vic concedeix indulgències a qui la visite. Pocs anys després és el Papa Climent XIII qui concedeix una butlla d'indulgència plenària (1761). Destruïda durant les Guerres Carlines, fou refeta totalment a mitjans del segle xix.

Actualment s'hi manté el culte.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Jaume de la Mata
  1. 1,0 1,1 «Sant Jaume de la Mata». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 novembre 2015].