Sant Joan Evangelista de Dorres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan Evangelista de Dorres
Imatge
L'església, des de llevant
Dades
TipusEsglésia parroquial
Construcciósegle xii
Úsesglésia parroquial catòlica Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aJoan Evangelista Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud1.453,9 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
RegióCatalunya Catalunya del Nord
LocalitzacióDorres
Map
 42° 29′ N, 1° 56′ E / 42.48°N,1.94°E / 42.48; 1.94
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de la Cerdanya i el Capcir) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Façana meridional

Sant Joan Evangelista de Dorres és l'església parroquial, romànica, del poble i terme de Dorres, a l'Alta Cerdanya, de la Catalunya del Nord.

Està situada[1] a 1.453,9 m alt, lleugerament aturonada en el centre del poble de Dorres, a la Plaça, situada al capdamunt del carrer Major.

Història[modifica]

Apareix documentada per primer cop el 1163, en un privilegi del Papa Alexandre III que confirmava que l'abadia de Sant Martí del Canigó hi tenia possessions.

Característiques[modifica]

Es tracta d'una església romànica tardana, del segle xii, de nau única i absis, molt ample, a llevant. En època moderna s'hi afegí dues naus laterals més, a migdia i al nord, que no ocupen tota la longitud de l'edifici.

Mobiliari[modifica]

El temple té els retaules de la Passió, del segle xvi i de l'Altar Major, del XVII. En un cambril lateral es mostra la marededéu procedent de l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc, del segle xi.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «52 - Dorres». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Cerd 46. Sant Joan Evangelista de Dorres». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Dorres». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Joan Evangelista de Dorres