Pàpol de Tolosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sant Papul)
Per a altres significats, vegeu «Sant Pàpol».
Infotaula de personaPàpol, o
Pàbol
Biografia
NaixementPapulus, Pabulus; en francès: Papoul
Segle III
Tolosa? o Roma
Mortc. 300 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Tolosa (Llenguadoc, Migdia-Pirineus) o Sant Pàpol (Aude, Llenguadoc-Rosselló)
SepulturaBasílica de Sant Serni (Tolosa) 
Dades personals
Es coneix perPersonatge llegendari, diaca de Sadurní de Tolosa; suposat bisbe de Tolosa
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeTolosa, Sant Pàpol
Festivitat3 de novembre
Patró deSant Pàpol

Pàpol o Pàbol (Tolosa?, segle iii - Sant Pàpol, Aude, ca. 300) fou un prevere gal·loromà que va ajudar Sadurní de Tolosa en la seva predicació al Llenguadoc. La seva existència és dubtosa i possiblement es tracta d'un personatge llegendari. És venerat com a sant per l'Església catòlica.

Vida i llegenda[modifica]

Papulus o Pabulus, en francès Papoul, és una figura vinculada a la llegenda de Sant Sadurní, tot i que no se'n coneixen gaire dades sobre la seva existència. Segons la tradició, quan Sant Pere apòstol va consagrar Sadurní com a bisbe, li assignà un diaca perquè l'ajudés, Pàpol. Després d'evangelitzar la regió, particularment el Lauraguès, on hauria fundat l'abadia de Sant Pàpol,[1] va morir com a màrtir durant les persecucions de Dioclecià.

La llegenda, sense versemblança històrica, diu que ell i Sadurní van arribar a Carcassona i foren empresonats pel magistrat Rufí, però foren alliberats miraculosament i van anar a Tolosa. Sadurní llavors marxà a Hispània, on predicaria a Navarra i convertiria Fermí d'Amiens, i va deixar Pàpol a Tolosa. Abans d'ésser novament detingut, va fer miracles i conversions.

Fou torturat i decapitat, segons la tradició, al lloc de Sant Pàpol anomenat L'Ermitatge. Un cop decapitat, diu la llegenda que va recollir el seu cap amb les mans, i del lloc on havia caigut va rajar una font.

Veneració[modifica]

Les relíquies de Pàpol foren portades a la basílica de Sant Serni de Tolosa, on el cos fou traslladat el 1265. Quan al segle ix s'establí l'abadia dedicada al sant, al voltant es desenvolupà una població que també en prengué el nom, l'actual Sant Pàpol. En 1317 Joan XXII hi creà una diòcesi, amb la catedral dedicada al sant.

Sense cap fonament històric, algunes fonts esmenten que Pàpol fou bisbe i, fins i tot, papa. Claude Robert el qualifica de bisbe de Tolosa però Guillaume de Catel el rebutja iguals que els germans Sainte-Marthe i els autors de la tercera Gallia Christiana.

Notes[modifica]

  1. És una altra dada falsa, ja que l'abadia només es remunta al 817.

Bibliografia[modifica]

  • Patrice Cabau, Les évêques de Toulouse (IIIe-XIVe siècles) et les lieux de leur sépulture, Mémoires de la Société archéologique du Midi de la France, 59 (1999), p. 123-162. Text a [1] Arxivat 2006-11-26 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]